Lobbista Ivo Rittig slaví obrovský životní úspěch!

Ivo Rittig a syn Maxmilán 8

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. března 2018 9:25

Lobbista Ivo Rittig je znám především jako osoba spojena s Janou Nagyovou a kauzou pražského dopravního podniku. Je ale také několikanásobným otcem, a nově tatínkem syna Maxmiliána.

Rittigova manželka přivedla na svět jejich čtvrtého potomka před koncem roku. Podle všeho je zcela zdravý a Rittig se netají ohromnou radostí.

Sám lobbista letos navíc oslavil 55. narozeniny a kromě Maxmilána má doma dva syny a dceru.

Rittig se narodil se 3. ledna 1963. Podle tisku se vyučil prodavačem, praxi absolvoval v pražském lahůdkářství U Paukertů. V roce 1981 nastoupil do podniku Potraviny Praha a o dva roky později se stal vedoucím samoobsluhy. Jeho působení v prodejně podle Hospodářských novin skončilo mankem 766.000 Kčs. Rittig kvůli tomu podle médií strávil tři roky ve vazbě a v roce 1988 ho soudy potrestaly devíti roky vězení.

V roce 1990 byl propuštěn na základě amnestie. Trest si pak nechal zahladit. Počátkem 90. let se Rittig stal promotérem boxerských zápasů a začal podnikat v oblasti luxusní módy. Podle týdeníku Respekt si Rittigovyfirmy půjčily u Komerční banky několik set milionů korun, které ale podle týdeníku nesplatily, načež byl dluh vyveden do České konsolidační agentury.

Rittiga média v minulosti označovala za jednoho z "kmotrů" ODS, kteří měli velký neformální vliv na rozhodování pražského magistrátu, zejména na jím vypisované zakázky. Přisuzován mu byl také vliv na bývalého středočeského hejtmana a exministra Petra Bendla. Jeho vliv byl ale podle médií mnohem větší.

Trvalé bydliště má Rittig podle dostupných údajů v Monaku, kromě toho se zdržuje také v Dubaji, kde získal rezidenční vízum; do ČR příležitostně jezdí. Výše Rittigova majetku je sporná.

Rittigovo jméno se začalo v médiích častěji objevovat v roce 2011 v souvislosti s kauzou jízdenek pro pražský dopravní podnik. Ten podle policie uzavřel nevýhodný kontrakt na výrobu jízdenek s papírnou Neograph, který zprostředkovala firma Rittigova obchodního partnera Petera Kmetě Cokeville Assets. Neograph firmě odváděl 17 haléřů z každé jízdenky.

Témata: Ivo Rittig