Kdy se otevřou obchody? Odborníci zatím nejásají

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

25. listopadu 2020 16:41

V pondělí dosažený třetí stupeň rizika protiepidemického systému PES, podle kterého se má řídit uvolňování a zpřísňování opatření, byl i s novou mírnější metodikou dosažen díky hraniční hodnotě pozitivity testů. Odborníci ale zatím doporučují s rozvolněním nespěchat. To se může dotknout i otevírání obchodů.

Na facebooku to napsal Jan Kulveit, který je jedním z hlavních tvůrců tohoto rizikového skóre. Další jeho spoluautoři na dotaz ČTK potvrdili, že s nimi metodická změna, která nově započítává i PCR testy jako potvrzení antigenního testování, nebyla konzultována. Varují ale před rychlejším rozvolňováním v jejím důsledku.

"Podle mých informací to rozhodl Centrální řídící tým v pátek a ÚZIS implementoval o víkendu. Myslím, že je nevhodné jakékoli změny metodiky dělat tímto způsobem," napsal k tomu na facebook Kulveit.

Prozatím mu to ale nepřijde jako zásadní změna, protože se zatím nezapočítávají přímo antigenní testy, a sladění s mezinárodní metodikou považuje za legitimní důvod. Větší změnu podle něj způsobil například minulý týden státní svátek, kdy se testovalo méně. Započítání i PCR testů jako potvrzení antigenních doporučilo podle ministerstva Evropské centrum pro infekční nemoci (ECDC), podle ministra Jana Blatného (za ANO) centrum zvažuje i započítání samotných antigenních testů.

"Pokud ECDC dál změní metodiku výpočtu pozitivity tak, že se do pozitivity i počtu testů ve velkém antigeny počítat začnou, je zjevné, že tabulky rizika bude potřeba změnit," uvedl s tím, že současný výpočet je kalibrovaný na PCR testy.

Podle dalšího z autorů Jakuba Steinera byla do výpočtu zahrnuta pozitivita testů, aby PES brzdil rozvolňování i ve chvíli, kdy čísla nakažených klesají. "Poměr pozitivních PCR testů zůstává v ČR vysoký, protože ochota obyvatel se testovat je nízká a trasuje se málo," uvedl na facebooku. Problém by podle něj mohl nastat s plánovaným masivním nasazením antigenních testů a započítáváním jejich výsledků do skóre.

Ve třetím stupni by se pak mohly otevřít při omezení počtu osob obchody a restaurace, střídavě by se mohly vrátit do lavic středoškoláci a zrušen by byl zákaz nočního vycházení.

Témata: Obchody Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)