Válka mezi Soukupem a ČT pokračuje! Hádka ředitelů vytočila další novináře!

Jaromír Soukup ve svém pořadu Aréna

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

9. března 2018 21:24

Jak jsme vás již informovali, Česká televize pozvala do pondělního pořadu Devadesátka na ČT24 ředitele televize Barrandov Jaromíra Soukupa. Veřejnoprávní médium tak reagovalo útoky Soukupa zaměřené nejen na ČT, ale i na jejího ředitele Petra Dvořáka. Soukup je sice pro diskuzi, klade si ale zásadní podmínky.

V posledních dílech pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa moderátor a majitel TV Barrandov ostře kritizoval ČT kvůli údajnému „neefektivnímu hospodaření a netransparentnosti“. Tvrdil také, že mu následně Dvořák vyhrožoval. „Ředitel České televize Petr Dvořák vyhrožuje, že se postará o to, aby nám sebrali licenci, abychom nemohli vysílat,“ tvrdí Soukup. „Petr Dvořák tak nějak nemůže skousnout, že jsem upozornil na to, že ČT utrácí každý rok 7 miliard korun od nás koncesionářů bez jakékoliv smysluplné kontroly,“ uvedl.

To si ale ČT nenechala jen tak líbit. „O České televizi zaznělo v pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa hodně nepravd. Pojďme to s panem Soukupem probrat v pondělní Devadesátce na ČT24. Pozvali jsme ho do diskuze s generálním ředitelem ČT Petrem Dvořákem,“ uvedla ČT na sociálních sítích.

Soukup za toto pozvání poděkoval, Dvořákovi ale zároveň poslal podle svých slov „drobné podmínky", za kterých toto pozvání přijme. „V rámci zachování důstojnosti a zajištění sledovanosti debaty souběžně nabízí, aby se odehrála na platformě TV Barrandov,“ uvedla TV Barrandov v oficiálním prohlášení, které má server EuroZprávy.cz k dispozici.

„Přijdu nesmírně rád, jen co Česká televize zveřejní v registru smluv smlouvy s dodavateli, v plném znění a bez zbabělého začerňování, týkající se výroby všech seriálů, filmů, nákupů hotových pořadů ze zahraničí i tuzemska a nákupů sportovního obsahu a smluv s cestovními kancelářemi. Zejména je naprosto nezbytné zveřejnit všechny smlouvy, kde je jako kreativní producent uveden Jan Maxa, a to vzhledem k jeho zcela bezprecedentnímu konfliktu zájmů,“ požaduje Soukup.

Poukazuje, že v opačném případě není možné se na takovou debatu s Dvořákem připravit. „V současné době můžeme rovnocenně vést debatu o správnosti sestavení účetní závěrky a o auditorské zprávě, což je vzhledem k mému právnickému vzdělání a platné licenci daňového poradce možné, nicméně vzhledem k absenci podobného vzdělání u pana Dvořáka by taková debata byla zjevně nevyrovnaná. Co jednotlivé položky tvoří, ví v zásadě jen pan Dvořák, koncesionáři včetně mě nikoliv. Poté se můžeme bavit o smyslu veřejnoprávních médií, novinářské svobodě a o počasí a blížícím se jaru,“ posmívá se Soukup.

„Já potom skutečně milerád přijdu, jen bych se teď coby oponent cítil úplně stejně jako koncesionář – zájemce o informace, který bezradně zírá na začerněnou smlouvu a má se o jejím obsahu bavit se signatářem smlouvy, který ji z nějakého důvodu sám začernil. Čili na případné setkání se za výše uvedených podmínek moc těším a jen prosím o zvážení platformy, na jaké se potkáme. V pořadu, na který se de facto nikdo nedívá, mi to vzhledem k závažnosti tématu připadá poněkud nedůstojné,“ dodal šéf TV Barrandov.

„Generální ředitel skupiny Barrandov tím naráží na fakt, že pořad Devadesátka se od svého uvedení potýká s mimořádným nezájmem diváků a i přes drobné zlepšení v letošním roce se jeho sledovanost počítá pouze v pětimístných cifrách. Sledovanost Kauz Jaromíra Soukupa je v průměru trojnásobná, u exponovaných dílů i vyšší, a Skupina Barrandov může panu Dvořákovi pro konfrontaci s panem Soukupem nabídnout i formáty s pěti- a vícenásobnou sledovaností, než je právě Devadesátka ČT 24,“ upřesnila soukromá televize.

Zdůraznila také, že generálnímu řediteli České televize Petru Dvořákovi, že byl v dostatečném předstihu před vypuknutím celé „přestřelky“ zván do pořadu Duel Jaromíra Soukupa. Pan ředitel si dal předložit odvysílané epizody a na pozvání nijak nereagoval. „Tématu hospodaření ČT se bude publicistika médií Skupiny Barrandov samozřejmě i nadále věnovat,“ dodala TV Barrandov.

Nejlepší je odvážně přijmout pozvání k diskusi a pak si dát nesplnitelné podminky. Většina smluv o TV právech obsahuje závazek nezveřeňovat cenu nákupu,klauzuli určuje prodávající nikoli ČT či jiná TV. Pan Soukup tohle fakt neví? Pak se zachoval jako naprostý televizní diletant

Na Soukupova slova na twitteru zareagoval například šéfkomentátor ČT 4 Sport Robert Záruba. „Nejlepší je odvážně přijmout pozvání k diskusi a pak si dát nesplnitelné podmínky. Většina smluv o TV právech obsahuje závazek nezveřejňovat cenu nákupu, klauzuli určuje prodávající nikoli ČT či jiná TV. Pan Soukup tohle fakt neví? Pak se zachoval jako naprostý televizní diletant,“ rýpnul si do šéfa TV Barrandov Záruba.

Témata: Jaromír Soukup (podnikatel moderátor) Petr Dvořák (ředitel televizí) Česká televize TV Barrandov