Denní nárůst nakažených v Praze klesl!

Praha

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

22. listopadu 2020 15:39

V Praze v sobotu přibylo 242 případů koronaviru, o 18 méně než před týdnem. Je to nejnižší sobotní přírůstek za dva a půl měsíce. Aktuálně je v hlavním městě 8314 nakažených, 684 lidí s covidem-19 dosud zemřelo. Rizikové skóre protiepidemického systému PES zůstalo dnes v metropoli třetí den po sobě na 44 bodech ze sta. Je tak ve třetím z pěti stupňů, podle kterých se řídí opatření proti nákaze. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Sobotní přírůstek počtu nakažených v Praze byl nejnižší v tomto týdnu, o víkendu se ale méně testuje. Nižší byl v sobotu nárůst naposledy 5. září. Koncem října se denní přírůstky i v sobotu dostávaly nad 1200 případů.

Počet aktuálně nakažených klesl od pátku zhruba o 30, průběh nemoci covid-19 je u většiny z nich mírný. Od březnového začátku epidemie hygienici v Praze evidují 57.943 případů nákazy, 48.945 lidí se vyléčilo.

Úmrtí s covidem-19 v hlavním městě od konce října přibylo o víc než polovinu. V tomto týdnu zemřelo zatím 68 lidí, v pátek a v sobotu shodně devět. Situace je už ale optimističtější než na začátku listopadu, kdy za den v Praze zemřelo i víc než 20 lidí.

V některých pražských nemocnicích se snižuje počet pacientů s covidem-19. Třeba v Nemocnici na Bulovce jich bylo v sobotu 83, v pátek 95 a v sobotu před týdnem 110, vyplývá z informací na twitteru. Ve Fakultní nemocnici v Motole podle čísel zveřejňovaných na stejné sociální síti ubylo za týden 13 pacientů s koronavirem na pátečních 116.

Praha je na tom podle skóre PES lépe než Česko jako celek, které se 62 body patří do přísnějšího čtvrtého stupně. Ten značí vážný stav, rozsah omezení je v něm druhý nejtvrdší. ČR se do čtvrtého stupně posune rozhodnutím vlády od pondělí, stejně i hlavní město. Rozdílně v jednotlivých regionech se mají podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) opatření rozvolňovat až při nižších stupních rizika.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Praha