Kdy se otevřou obchody? Od pondělí dostane jeden typ prodejen výjimku!

Zbraně

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

21. listopadu 2020 17:19

Od pondělí smějí otevřít prodejny se zbraněmi a střelivem. Vláda je na svém pátečním zasedání zařadila mezi výjimky v rámci koronavirového krizového opatření, které jinak obecně zakazuje maloobchodní prodej. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) vysvětlil, že k výjimce kabinet ANO a ČSSD přistoupil kvůli nutnosti regulovat počty divokých prasat.

Nové opatření o omezení maloobchodního prodeje začne účinkovat v pondělí, konec jeho platnosti je zatím spolu s nouzovým stavem nastaven na 12. prosince. "Byla udělena jedna zvláštní výjimka, kterou bych chtěl osvětlit. Protože víte určitě z údajů ministerstva zemědělství, že i v ČR hrozí rozšíření moru prasat a myslivci potřebují na regulování těchto chovů střelivo, takže byla z tohoto a jenom z tohoto důvodu udělena i výjimka pro prodejny se střelivem," řekl Blatný.

Česko kvůli výskytu afrického moru prasat v Německu a Polsku zvýšilo od listopadu lov divokých prasat na severu Čech. Nabídlo odměny za odstřely divočáků a vyšší odměnu za nálezy a odklízení uhynulých zvířat. Motivovat lovce má nově zavedená odměna 2000 korun za ulovený kus. K důslednějšímu vyhledávání uhynulých zvířat a jejich včasnému odklízení má na severu Čech přispět i zvýšení nálezného na 3000 korun za kus. Ve zbytku Česka činí nálezné 2000 korun za divočáka.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) dnes novinářům řekl, že kvůli situaci požádal ministerstvo zdravotnictví o výjimku. "Z toho důvodu, že se nám v severní části Čech, od Děčína po Harrachov, rozmnožila prasata. A právě z Polska a Německa je nebezpečí, že se přesunou prasata, takže je nutné, aby měli myslivci zbraně a střelivo. Proto jsme umožnili otevření prodejen," vysvětlil.

Nová pravidla lovu divokých prasat na severu Čech budou podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda platit nejméně do jara. Očekává, že do konce roku se lovcům vyplatí takzvané zástřelné za pět tisíc prasat.

Kabinet v pátek rozhodl, že od pondělí rozvolní opatření v Česku v souvislosti s posunem z pátého nejhoršího stupně rizika protiepidemického systému PES do čtvrtého. Obchody, které mají z opatření výjimku, budou moci být od pondělí otevřené do 23:00. Nyní musejí zavírat v 21:00. V prodejnách zůstane omezena kapacita 15 metrů čtverečních na jednoho zákazníka.

Témata: Obchody zbraně