Soud zrušil roušky. Ministerstvo muselo jednat!

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

21. listopadu 2020 11:00 | Aktualizováno: 21. listopadu 2020 22:00

Ministerstvo zdravotnictví vydalo po souhlasu vlády novou verzi opatření o nošení roušek. Vyplývá to z vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) po zasedání kabinetu. Opatření nahrazuje dokument, který k sobotě zrušil kvůli nedostatečnému odůvodnění pražský městský soud.

Blatný na dotaz ČTK řekl, že legislativní odbor jeho úřadu připravil materiál, který reaguje na požadavky soudu. "Byl mu doručen a vláda toto odsouhlasila, my čekali na souhlas vlády s tímto opatřením. Věřím, že jsme podali dostatečné vysvětlení," uvedl.

Městský soud zrušil před týdnem mimořádné opatření, kterým ministerstvo zdravotnictví od 21. října rozšířilo povinnost nosit roušky v Česku. Úřad ho podle soudu nedostatečně odůvodnil. Použil původní argumenty, přitom tehdejší pravidla zpřísnil. Soud rozhodl, že opatření se ruší k sobotě 21. listopadu, ministerstvo tak mělo do dneška čas přijmout nové opatření bez vad.

Soudem zrušené opatření nahradilo ministerstvo jinou verzí už v pondělí a zaneslo do něj několik mírných úprav. Nové opatření však bylo s ohledem na dnešní původně plánovaný konec nouzového stavu účinné jen do dnešní půlnoci. Kabinet dnes trvání nouzového stavu po souhlasu poslanců prodloužil do 12. prosince.

Témata: Zdravotnické roušky soudy ministerstvo zdravotnictví