Kajínek opět před soudem? Jde mu o miliony? Milost mu nestačí, udělá něco nevídaného!

Jiří Kajínek po 23 letech vyšel z vězení

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. března 2018 14:16 | Aktualizováno: 7. března 2018 15:50

Jiří Kajínek je dnes titulován nejčastěji jako omilostněný dvojnásobný vrah. Ačkoliv je ale už na svobodě, stále nesouhlasí s tím, že by někdy někoho zabil. Chce se proto opět soudit a zbavit se tohoto nelichotivého přídomku.

Kajínek se po desítkách let dostal z vězení na svobodu. Ačkoliv několikrát proběhl proces, v němž se mělo rozhodovat o tom, jestli opravdu vraždil, nikdy to k ničemu nevedlo. Poté už takové procesy ani nezačínaly a Kajínek tak pomalu ztrácel naději na to, že se někdy dostane z vězení legální cestou.

V loňském roce ale přišel zlom a po milosti od prezidenta Miloše Zemana se odsouzený vrah ocitl na svobodě. Velmi rychle se s ní sžil a dnes je z něj mediální hvězda. Jeho cíle jsou ale mnohem vyšší.

Kajínek teď touží po očištění svého jména. I po prezidentské milosti totiž chce dokázat, že to nebyl on, kdo v zatáčkách pod plzeňskou věznicí Bory dne 30. května 1993 večer zastřelil plzeňského podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše.

Jeho právní zástupce Jan Černý by měl proto měl v nejbližších týdnech podat návrh na povolení obnovení řízení. "Ano, je to pravda. V brzké době budeme s právníkem podávat návrh soudního řízení," prozradil serveru stars24.cz Jiří Kajínek.  

Pokud by se ukázalo, že vrahem je někdo jiný, žádný postih by mu dnes nehrozil. Čin je totiž po takové době promlčený. A stejně tak by nehrozilo nic Kajínkovi v případě, že by se potvrdilo, že je vrahem opravdu on.

Kdyby ale soud dospěl k rozhodnutí, že Kajínek je opravdu nevinný a strávil ve vězení 23 let neoprávněně, mohl by požádat stát o odškodnění. To by se podle propočtů serveru stars24.cz mohlo pohybovat kolem deseti milionů korun. Poslední slovo by ale měl samozřejmě soud, který o výši odškodnění rozhoduje. 

Na otázku, zda bude požadovat odškodné, pokud případ dopadne dobře, ale zatím odpovídat zatím nechtěl. "Tohle řešit je zatím předčasné," uvedl pro stars24.cz Kajínek. 

Témata: Jiří Kajínek soudy