Nouzový stav nejspíš bude ještě delší, ministr Hamáček to očekává!

Jan Hamáček

Autor: stars24.cz, ČTK

1. listopadu 2020 16:30

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) čeká, že vláda Sněmovnu znovu požádá o prodloužení nouzového stavu. Je třeba přiznat, že může trvat až do Vánoc, řekl dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Epidemická situace bude podle něj vyžadovat i po 20. listopadu platnost restrikcí vyhlášených na základě nouzového stavu, mezi které patří například uzavření části obchodů nebo omezení provozu škol. Do tohoto termínu Sněmovna a vláda v pátek nouzový stav prodloužila. Opozice vládu kritizuje, že chybí scénáře pro postup podle vývoje epidemie.

Hamáček uvedl, že je třeba očekávat nařízení pracovní povinnosti pro studenty zdravotnických škol nebo nějakou formu omezení provozu obchodů, které lze nařídit pouze v nouzovém stavu, i v delším časovém horizontu. Nelze podle něj očekávat, že se epidemická situace vrátí k normálu za několik dnů nebo týdnů. Za normál považuje stovky nebo nízké tisíce nakažených denně. V sobotu přibylo 11.428 nakažených, v pátek 13.606.

Nouzový stav v Česku platí od 5. října. Vláda žádala o jeho prodloužení do 3. prosince, Sněmovna ale v pátek schválila kratší období. "Z mého pohledu to neznamená nic jiného, než že se tam vláda vrátí s další žádostí," řekl Hamáček. Podle něj je možné, že žádosti o prodloužení nouzového stavu budou i opakované.

Nevyloučil ani trvání nouzového stavu až do Vánoc. "Byl bych velmi rád, kdyby už na Vánoce došlo k nějakému uvolnění, ale toto musí být opatrně plánováno," řekl. Letní velké uvolnění restrikcí podle něj ukázalo, že se poté obtížně brzdí další šíření epidemie. Prioritou vlády podle něj musí být přijetí strategie pro uvolňování opatření.

Témata: Jan Hamáček Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR