Čechům došla trpělivost! Večer zaplní města mohutné demonstrace!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

5. března 2018 9:57

Proti zvolení poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM) do čela komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) budou v pondělí večer protestovat lidé v 11 městech po celé České republice. Očekává se, že se do protestů zapojí tisíce lidí.

Protestující chtějí mimo jiné podepisovat petice za novou volbu předsedy komise. Archy s podpisy organizátoři ve středu předají sněmovnímu petičnímu výboru.

"Občanský protest sbírající podpisy pro volbu nového předsedy vznikl původně jako akce čtyř přátel se záměrem petičního happeningu na piazzettě pražského Národního divadla. Díky vzedmuté vlně spontánní podpory se nicméně přesouvá na pražské Václavské náměstí," uvedla za organizátory Lucie Kohoutová.

Akce na Václavském náměstí se podle facebookové události chce zúčastnit zhruba deset tisíc lidí, další 30.000 má o událost zájem. Potvrzené účasti ve facebookových událostech ovšem poté často neodpovídají skutečnosti. Organizátoři přesto očekávají, že se protestů zúčastní desetitisíce lidí.

V Praze budou petiční archy připravené už v 17:00. "Akce vyvrcholí krátkým happeningem v 19:00, jež bude mít podobu pozvednutí petičního listu či bílého listu papíru, srolovaného do symbolického bílého obušku," uvedla Kohoutová. Protesty se uskuteční také v Brně, Ostravě, Olomouci, Plzni, Písku, Jihlavě, Českých Budějovicích, Liberci, Hradci Králové a Rožnově pod Radhoštěm.

Ondráčka Sněmovna zvolila v pátek. Volilo ho 79 poslanců, ke zvolení bylo potřebných 78 hlasů. Ondráček kandidoval opakovaně, v prosinci ani v lednu ho Sněmovna předsedou komise nezvolila. Části poslanců vadilo jeho působení za socialismu, kdy jako člen školního pohotovostního pluku zasahoval proti protirežimním demonstracím.

Témata: Demonstrace za svobodu demokracii a proti komunismu (25. 2. 2018) demonstrace