NOVÁ OPATŘENÍ: Zavřou se některé obchody a omezí se pohyb! Hrozí kolaps

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: stars24.cz, ČTK

21. října 2020 12:50 | Aktualizováno: 21. října 2020 13:14

Vláda kvůli vývoji koronavirové epidemie rozhodla o uzavření maloobchodu od čtvrtka 06:00. Výjimku mají prodejny základního sortimentu. Podobně jako na jaře bude zakázán prodej služeb v provozovnách. Kabinet zároveň nařídil omezení pohybu a kontaktu s jinými lidmi.

Výjimkou jsou cesty do práce, na nákupy, k lékaři nebo za rodinou. Nová opatření mají zabránit kolapsu a nedostatku lůžek v nemocnicích. Na prvním místě jsou životy občanů, řekl premiér Andrej Babiš.

Po jednání vlády jsou přijata tato opatření. pic.twitter.com/qdoPUslZAh

— Roman Prymula (@profesorPrymula) October 21, 2020

Kvůli vývoji koronavirové epidemie bude od čtvrtka 06:00 do konce nouzového stavu uzavřen maloobchod. Výjimku mají prodejny základního sortimentu. Ve velkých nákupních centrech budou otevřeny pouze prodejny potravin, drogerie, lékárny a několik dalších provozoven, jež budou upřesněny v usnesení kabinetu, uvedl Prymula.

Vláda také od čtvrtečních 06:00 do 3. listopadu nařídila omezení pohybu a kontaktu s jinými lidmi. Výjimkou jsou cesty do práce, na nákupy, k lékaři nebo za rodinou. Pohyb v přírodě a cesty na chalupy jsou možné, mohou se jich ale účastnit nejvýše dvě osoby. Výjimka platí pro příslušníky jedné domácnosti.

Opatření proti covidu-19 z posledních týdnů zatím nefungují, vysvětlil po mimořádném jednání vlády premiér Babiš (ANO), proč dnes kabinet přistoupil k dalším. Omluvil se občanům, podnikatelům či zaměstnancům, že jim kroky vlády zkomplikují život. Mají však zabránit přehlcení zdravotnického systému, který by podle současných predikcí mohl zkolabovat mezi 7. až 11. listopadem.

Babiš řekl, že životy občanů jsou na prvním místě. "Důvod, proč to děláme, je kapacita lůžek. I když máme jeden z nejrobustnějších zdravotnických systémů v Evropě, tak pokud bychom opatření neudělali, zdravotnický systém by zkolaboval kolem 7. až 11. listopadu," uvedl. Dřívější opatření zatím nejsou účinná, nezploštila dostatečně křivku nárůstu zjištěných případů covidu-19, dodal.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR Roman Prymula Andrej Babiš