Nakupte si včas! Většina velkých obchodů na svátek zavře!

Obchody

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

20. října 2020 17:43

Možnosti mít na státní svátek 28. října otevřeno většina velkých obchodů nevyužije. Především potravinářské řetězce chtějí nechat zaměstnance odpočinout, vyplývá z ankety ČTK mezi prodejci. Ve vybrané svátky musejí zůstat obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních zavřené. Zákon o prodejní době v maloobchodě při nouzovém stavu neplatí, upozornil už při jeho prvním vyhlášení na jaře mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Lidé si příští středu nenakoupí například v supermarketech Billa. Podle mluvčí společnosti Dany Bratánkové jsou zaměstnanci Billy od začátku pandemie vystaveni velkému psychickému tlaku a fyzické námaze. Hektické období pro ně nezpomalilo ani v létě. "Proto je naším primárním cílem ponechat zaměstnancům možnost si vydechnout a načerpat síly do dalších dnů," uvedla.

Uzavřené zůstanou také prodejny Albert. Ředitel komunikace obchodů Jiří Mareček vítá, že nouzový stav dává prodejcům možnost udělat v případě otevírací doby vlastní rozhodnutí. Regulace je podle něj nadbytečná, jak se nyní znovu ukazuje. "Jako obchodník známe potřeby zaměstnanců i preference zákazníků, a umíme vyjít vstříc v rámci možností oběma skupinám," řekl.

Den volna pracovníkům dopřeje i společnost Penny Market. Podle jejího mluvčího Tomáše Kubíka jsou na ně za současné situace kladeny velké nároky po fyzické i psychické stránce a měli by mít možnost si odpočinout.

Zavřené 28. října zůstanou také všechny prodejny oděvního řetězce C&A, uvedla jeho mluvčí Hana Mayerová. Otevřené nebudou podle zjištění ČTK ani hobbymarkety Hornbach. V případě obchodů s elektronikou Datart si lidé budou muset ověřit stav konkrétní pobočky. "Většina našich prodejen bude zavřená. Otevírací doba jednotlivých prodejen bude zveřejněná na našem webu," uvedla mluvčí sítě Eva Kočicová.

Nouzový stav platí v České republice kvůli rostoucímu počtu potvrzených případů koronaviru od 5. října 30 dnů. Na jaře ho vláda ve stejné souvislosti vyhlásila 12. března, trval do 17. května.

Omezení prodeje o vybraných svátcích v prodejnách nad 200 metrů čtverečních platí od konce roku 2016. Obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních musejí zůstat zavřené na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince. Omezení provozní doby se nevztahuje na malé prodejny, čerpací stanice, lékárny, prodejny na nádražích, letištích a ve zdravotnických zařízeních.

Podnikatelské svazy zákon o prodejní době opakovaně kritizují. Naopak odboráři usilují o rozšíření regulace na všech 13 svátků.

Témata: Obchody