Babiš a Hamáček ocenili zásah policie proti chuligánům!

Na Staroměstském náměstí se demonstrovalo proti opatřením. (18.10.2020)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

18. října 2020 18:55

Premiér Andrej Babiš (ANO) je v šoku z toho, jak bezohlední a sobečtí jsou někteří občané, kteří nedodržují nařízení vlády proti covidu, a ohrožují sebe i ostatní. Uvedl to na dotaz ČTK v reakci na dnešní odpolední bitku odpůrců protikoronavirových opatření s policií, která se odehrála v centru Prahy. Babiš v této souvislosti poděkoval policii a uvedl, že je na její vysoce profesionální přístup hrdý.

Babiš se na sociálních sítích vyslovil pro přísný postih původců konfliktu. "Teď, když máme před sebou dva nejtěžší a nejsložitější týdny pro zvládnutí epidemie, jen zaměstnávají zdravotníky, záchranáře a policii, prostě profese, které potřebujeme fakt na úplně jiné činnosti," napsal na svém twitterovém účtu.

Teď, když máme před sebou dva nejtěžší a nejsložitější týdny pro zvládnutí epidemie, jen zaměstnávají zdravotníky, záchranáře a policii, prostě profese, které potřebujeme fakt na úplně jiné činnosti. Zároveň jsem hrdý na vysoce profesionální postup @PolicieCZ, které děkuji.

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) October 18, 2020

"Potvrdily se obavy, že organizovaní fotbaloví chuligáni zneužijí svolanou demonstraci. Demonstrace samotná porušovala nařízení vlády, a proto byl organizátor vyzván k jejímu ukončení, čemuž po nějaké době vyhověl," sdělil ČTK v textové zprávě ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Také podle Hamáčkova vyjádření na Twitteru zasáhla policie na Staroměstském náměstí naprosto profesionálně poté, co několik stovek přítomných chuligánů napadlo policisty. "Několik policistů bylo zraněno, přeji jim brzké uzdravení a všem policistům děkuji," uvedl Hamáček.

@PolicieCZ zasáhla na Staroměstském nám. naprosto profesionálně poté, co po ukončení akce svolavatelem (z důvodu porušení nařízení vlády) několik stovek chuligánů napadlo přítomné policisty. Několik policistů bylo zraněno, přeji jim brzké uzdravení a všem policistům děkuji.

— Jan Hamáček (@jhamacek) October 18, 2020

Účastníky demonstrace kritizoval i ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Podle Prymulova vyjádření pro server iDnes.cz přinese tato demonstrace pravděpodobně stovky zbytečně nakažených koronavirem navíc. "Když jsem viděl, co se tam dělo, považuji to téměř za pohrdání práce zdravotníků, kteří jsou v první linii a riskují nákazu, aby minimalizovali další nemocnost a šíření nemoci," citoval server ministra Prymulu.

"Účastnit se teď demonstrace a vyvolávat tam odporná hesla je vrchol primitivismu a neúcta k lidem, kteří teď v nemocnici na pokraji sil zachraňují nemocné," uvedla na sociálních sítích předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. "Má svoboda končí tam, kde se dotýká svobody druhého člověka. Toto dnes na Staroměstském nám. naplněno nebylo. Tito lidé ohrožují všechny," míní předseda Starostů Vít Rakušan.

Policie na dnešek povolala stovky posil z krajů. Hamáček dopoledne v televizi Prima CNN řekl, že k mírumilovným demonstrantům se přidali fotbaloví chuligáni, kteří nejedou do Prahy demonstrovat, ale jedou se porvat s policií. "Policie má jiné starosti, než se prát na Staroměstském náměstí s chuligány," řekl v televizi.

Témata: demonstrace proti opatřením (18.10.2020) Andrej Babiš Jan Hamáček Roman Prymula