Chuligáni se po demonstraci střetli na Staromáku s policií: 20 zraněných!

Na Staroměstském náměstí se demonstrovalo proti opatřením. (18.10.2020) 18

Autor: stars24.cz, ČTK

18. října 2020 16:25 | Aktualizováno: 18. října 2020 17:10

Demonstrace proti vládním protiepidemickým opatřením, která se dnes konala na pražském Staroměstském náměstí, se po oficiálním ukončení akce zvrhla v bitku s policií. Část protestujících z řad fotbalových fanoušků se pokusila prolomit policejní kordon a na policisty házela pyrotechniku.

Další desítky lidí neuposlechly výzvu k opuštění náměstí a zákrok si zblízka nahrávaly na mobilní telefony. Policisté nasadili vodní dělo, používali také obušky a některé z demonstrantů zadrželi. Na místě byli i zranění.

„Podle prvotních informací by na místě mělo být zhruba 20 zraněných osob, jedná se i o policisty. Zranění by měla být lehčího charakteru způsobená právě potyčkami nebo zasažením slzným plynem. Zásah zdaleka není u konce,“ řekla ČTK v 16:30 mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová.

Nejdramatičtější potyčky trvaly zhruba hodinu. Po ukončení demonstrace nejprve hooligans začali odpalovat dělobuchy a náměstí se zahalilo do kouře z dýmovnic. Samotný konflikt poté započal v ústí do Kaprovy ulice, která je nejbližší spojnicí k sídlu Úřadu vlády ve Strakově akademii. Na policisty tam začaly létat lahve, odpadkové koše i petardy.

Aktuální fotografie z demonstrace na Staroměstském náměstí #policiepha pic.twitter.com/fzgEHAfF7T

— Policie ČR (@PolicieCZ) October 18, 2020

Do potlačení nepokojů se zapojili těžkooděnci, psovodi, jízdní policie a vodní dělo, které většinu výtržníků vytlačilo k orloji. Policisté na místě zatýkali nejaktivnější účastníky střetu, kteří kladli odpor nebo například útočili proti policejním vozům či koním.

Na náměstí i tak nadále zůstávalo několik stovek lidí, ačkoliv je policie vyzývala k opuštění prostoru. Skandovali například "jebat Prymulu", "ubožáci" nebo "ACAB" (All Cops Are Bastards - všichni policajti jsou parchanti).

Již před začátkem demonstrace zajistila policie v souvislosti s protestem téměř 50 lidí, měli u sebe předměty, jimiž by mohli někoho zranit, uvedla policie na twitteru. Policie provedla desítky kontrol již na před ohlášeným začátkem demonstrace ve 14:00. Na twitteru uvedla, že při kontrolách policisté nalezli pyrotechniku, boxery, teleskopické obušky, střelnou zbraň. Zákon o právu shromažďovacím přitom upravuje povinnosti účastníků, kterým zakazuje mít u sebe střelné zbraně, výbušniny, pyrotechnické výrobky, nebo jiné předměty jimiž lze ublížit jinému na zdraví.

Demonstraci organizoval občanský spolek Hnutí občanské nespokojenosti (HON). Původně počítal s dvouhodinovým programem, akci ale ukončil už po hodině. Protestujících přišlo podstatně více než povolených 500 a většina z nich neměla roušky. Podle současného nařízení měli být demonstranti rozděleni do skupin po dvaceti, přičemž mezi skupinami měly být aspoň dvoumetrové rozestupy. Náměstí přitom bylo zaplněné lidmi.

V sobotu se kvůli koronavirovým opatřením sešlo několik stovek fotbalových fanoušků a příznivců krajní pravice před úřadem slovenské vlády v Bratislavě. Policisté proti radikálům, kteří na ně házeli kameny a láhve, použili slzný plyn a vodní dělo.

Témata: demonstrace proti opatřením (18.10.2020) Policie ČR Praha Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)