Nárůst případů koronaviru o víkendu tradičně zpomalil!

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: stars24.cz, ČTK

17. října 2020 19:23

Laboratoře v sobotu zatím zaznamenaly přes 4000 nově potvrzených případů nákazy koronavirem, je to o více než 1300 méně než v pátek. O víkendech se tradičně testuje méně než ve všedních dnech.

Dnes přibylo v Česku zatím 4308 potvrzených případů onemocnění covid-19, o 1360 méně než ve stejnou dobu v rekordní pátek. O víkendu se ale obvykle méně testuje.

V pátek laboratoře v Česku vyhodnotily rekordních 37.825 testů, dosavadní maximum ze středy bylo zhruba o 3000 nižší. Pozitivních testů bylo v pátek 29,36 procenta. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v pátek na tiskové konferenci řekl, že hranice, na kterou se ČR potřebuje dostat, je podíl pod deseti procenty pozitivních ze všech denních testů.

Podle Prymuly budou nakažení přibývat ještě deset dní až dva týdny. Odborníci uvádějí, že do nemocnic se dostanou asi tři až čtyři procenta nakažených, z nich asi 20 procent bude ve vážném stavu. Doba od diagnózy do vážných příznaků, které hospitalizaci vyžadují, je mezi týdnem a deseti dny.

Koordinátor intenzivní péče v zemi Vladimír Černý v pátek prohlásil, že nejbližší týdny budou pro české zdravotnictví mimořádně těžké, velmi náročné především pro zdravotníky, kolaps systému ale nehrozí.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví