Německo chce od Čechů test na covid! Pendleři ho mohou mít zdarma

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

11. října 2020 11:57

Stovky českých pendlerů jezdících za prací do Německa se budou moci od pondělí 12. října po tři dny nechat zdarma testovat na covid-19 na hraničním přechodu Bayerisch Eisenstein (Bavorská Železná Ruda) na Klatovsku, v těsném sousedství české Železné Rudy.

ČTK to dnes řekla koordinátorka česko-bavorské spolupráce Simona Finková ze Zemského úřadu v Regenu, který testování Čechů financuje vládní obvod Dolní Bavorsko. Podle ní chce zemský okres tímto krokem, který zatím žádný česko-bavorský přechod nezvolil, ulehčit zahlceným testovacím kapacitám v ČR.

"Je to velice pěkný vstřícný krok," reagoval v rozhovoru pro ČTK Jan Průha ze sdružení Pendleři bez hranic.

Německo zařadilo celou ČR od 25. září na seznam rizikových oblastí. Ve všech spolkových zemí je povinná 14denní karanténa. Možnost výjimky je v případě, že byl proveden test s negativním výsledkem.

"Čeští pendleři mají ale pořád výjimku od bavorské vlády. Musí mít jen potvrzení, že jsou zaměstnáni v Německu. Kontroly na přechodech zatím nejsou," uvedl Průha. Povinnost mít negativní test podle něj není, pouze pokud to vyžadují jednotlivé firmy, které ho i proplácí. Podnik, kde Průha pracuje, požaduje od pendlerů z ČR test na covid každý týden.

Němci podle Průhy provádějí racionální opatření, která nemají dopad na české pendlery. Kroky zatím zpřísňuje jen okres Cham za přechodem Folmava, alternativa za Železnou Rudu. Přímo v Chamu ale nabízejí podle Průhy pendlerům testy na covid také zdarma.

"Sázíme na zdravý rozum zaměstnanců a zaměstnavatelů," řekl dnes mluvčí úřadu Heiko Langer. V Bayerisch Eisenstein, na parkovišti u bývalého bazénu, bude po tři dny mobilní testovací stanice. Otevřená bude denně od 06:00 do 18:00 a pendleři i ostatní lidé směřující do Bavorska si tam mohou nechat udělat test bez předchozí registrace. Pendlera okamžitě po otestování pustí dále do Německa a výsledky mu zašlou.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Německo hranice