Hrozí další omezení? Prymula jednal s Hřibem o tom, co potká Prahu!

Roman Prymula

Autor: stars24.cz, ČTK

24. září 2020 21:04

Vedení hlavního města bude chtít uspořádat trojstranné jednání mezi městem a ministerstvy zdravotnictví a školství kvůli šíření nemoci covid-19 v pražských školách. Město a ministerstvo zdravotnictví budou rovněž spolupracovat na přesunu hospitalizovaných pacientů bez příznaků do domácího léčení.

Po dnešním jednání s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou to ČTK sdělil primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Podle webových stránek magistrátu problém s koronavirem mají tři desítky škol. Praha je epidemií nejpostiženějším krajem.

"Pan ministr zdůraznil, že situace ve školách se zhoršuje. Bude proto svoláno jednání pražského magistrátu se zástupci ministerstva školství a ministerstva zdravotnictví. Byli jsme informováni, že ohledně sportovních a kulturních akcí ministerstvo zdravotnictví v tuto chvíli prozatím neplánuje další omezení a bude sledovat efekt stávajících opatření," uvedl Hřib.

Podle posledních údajů zveřejněných na magistrátním webu minulý týden v pátek, řeší problém s covidem 30 škol. Nejvíc zasažených škol bylo na Praze 9, celkem osm, z toho čtyři střední. Problém byl i ve dvou mateřských školách. Nejvíc žáků v karanténě měla Praha 6, a to více než 170. V některých městských částech byly dočasně uzavřeny vybrané třídy.

Hřib s Prymulou diskutovali také o situaci ve státních nemocnicích, jejichž kapacita se prý postupně naplňuje. "Ukazuje se, že jedním z problémů je hospitalizace covid-19 pozitivních lidí bez akutních problémů, u kterých je z nejrůznějších sociálních důvodů obtížné propuštění domů. Za Prahu jsme nabídli maximální součinnost při přemisťování pacientů do domácí péče nebo otevírání nových kapacit pro tyto neakutní pacienty," sdělil Hřib.

Nejvíce nově nakažených za poslední týden přepočtených na 100.000 obyvatel měla v posledním týdnu Praha (170,5). Z ostatních krajů jsou dostupná data za předchozí týden, nejvíc přibylo pozitivně testovaných ve Středočeském, Zlínském, Jihomoravském, Jihočeském a Plzeňském kraji.

Témata: Roman Prymula Praha Zdeněk Hřib