V Praze za dnešek přes 600 nakažených koronavirem!

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: stars24.cz, ČTK

24. září 2020 19:24

Pražští hygienici hlásí potřetí za sebou rekordní denní přírůstek počtu nakažených koronavirem. Za 24 hodin do dnešního podvečera jich přibylo 601. Nemoc covid-19 tak nyní v hlavním městě má víc než 5000 lidí. Vyplývá to z údajů k dnešním 18:00 na webu pražské hygienické stanice. Prahu nyní epidemie koronaviru postihuje mezi kraji nejvýrazněji.

Dosud se nakazilo 10.819 lidí z hlavního města, nemocných je nyní 5014 z nich. Vyléčilo se 5630 obyvatel Prahy, 118 zemřelo. Úmrtí s covidem-19 od středečního podvečera podle hygieniků přibylo v metropoli jedno.

Do rekordní výše rostou počty nových případů koronaviru v hlavním městě od úterka. Tehdy jich hygienici za 24 hodin hlásili 442, ve středu už 489. Předchozí rekord pražští hygienici zaznamenali minulý týden v úterý.

Od pondělí jsou v Praze podle nařízení hygieniků povinné roušky na venkovních akcích nad 100 lidí. Roušky ve vnitřních prostorách ode dneška v hlavním městě musejí mít i lidé ve společných prostorách internátů a domovů mládeže, diagnostických a výchovných ústavů, dětských domovů a dětských azylových domů. Zakrytá ústa a nos zde nemusejí mít děti do dvou let a lidé s poruchou intelektu. V hlavním městě platí také zákaz přítomnosti studentů na vysokých školách, výjimky mají třeba individuální konzultace, zkoušení nebo laboratorní a umělecká práce.

Vedení magistrátu plánuje další opatření. Město a ministerstvo zdravotnictví budou spolupracovat na přesunu hospitalizovaných pacientů bez příznaků do domácího léčení, uvedl po jednání s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO) primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek ve středu uvedl, že je potřeba v hlavním městě začít plánovat kapacity lůžek. "Zatím to vypadá, že se vývoj daří - snad i novými opatřeními - brzdit. Rozhodnou další dva dny," řekl.

Vedení Prahy chce také jednat s ministerstvy zdravotnictví a školství o šíření covidu-19 v pražských školách. Zasažených koronavirem je jich podle údajů z minulého pátku zhruba 30.

Nejvyšší počet aktuálně nemocných, víc než 1300 případů, je v Praze nyní ve věkové skupině 20 až 29 let. Následují lidé mezi 30 až 39 lety, kterých je zhruba 1100. Nejvíc nemocných je aktuálně v městském obvodu Praha 10, víc než tisíc. Následuje Praha 4 s 805 případy a obvod Praha 5 se 787 nemocnými.

Na aktuální mapě regionů v Česku podle rizika nákazy koronavirem, kterou v pondělí zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví, je Praha jako jediná na nejhorším, červeném stupni. Značí narůstající či přetrvávající komunitní přenos, kdy není u části případů nemoci znám zdroj nákazy. Na druhém, oranžovém stupni pohotovosti je 28 okresů a zbylé regiony jsou na prvním, zeleném stupni. Žádný okres v Česku tak už nemá bílou barvu, která znamená nulové nebo zanedbatelné riziko nákazy.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Praha