Nouzový stav: Je reálné, že ho vláda opět vyhlásí?

Roman Prymula

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. září 2020 16:11

V souvislosti s rostoucím počtem nakažených se opět spekuluje o tom, jestli vláda vyhlásí nouzový stav. Podle dostupných indicií ale není jeho opětovné zavedení na pořadu dne. V brzké době však vyloučen není.

Vláda má několik možností, jak reagovat na akutní opatření v případě krize. Jednou z nich je Ústřední krizový štáb, pracovní orgán vlády k řešení krizových situací, a je zařazen do systému orgánů Bezpečnostní rady státu (BRS).

Po vyhlášení nouzového stavu, stavu ohrožení státu, válečného stavu či při hrozbě krizové situace krizový štáb připravuje návrhy řešení těchto situací. Předseda štábu je pak předkládá na schůzi BRS nebo v případě nebezpečí z prodlení přímo na schůzi vlády.

Nouzový stav vláda kvůli epidemii vyhlásila 12. března, krizový štáb byl zřízen o tři dny později. Činnost ukončil k 11. červnu. O jeho znovuspuštění s jinými úkoly vláda rozhodla v pondělí, premiér Andrej Babiš žádosti opozice i ČSSD a hejtmanů o jeho spuštění před tím několikrát odmítl.

Samotný nouzový stav ale v tuto chvíli na pořadu dne není. O jeho znovuzavedení se v posledním týdnu spekuluje, podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly jej ale zatím není nutné vyhlásit.

Potřebná opatření se dají vyhlásit i bez něj, uvedl na tiskové konferenci ke svému uvedení do funkce. Nevyloučil ale, že by si to situace mohla vyžádat za týden nebo za dva.

Témata: Vláda ČR Roman Prymula