Zavření škol v Česku: Co hrozí?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. září 2020 12:14

Epidemie covidu v Česku opět sílí a spolu s rostoucím počtem nakažených se stupňují debaty ohledně opětovného zavření škol. Kolem budoucnosti studentů panují zmatky a opět nikdo neví, co přinesou další dny.

18. září rozpoutal debaty o školách pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), který na svém twitterovém účtu uvedl, že příští týden bude na středních a vysokých školách v hlavním městě zavedena distanční výuka.

Zástupci vysokých škol následně vyzvali politiky a úředníky, aby nerozhodovali o protiepidemických opatřením na univerzitách bez předchozí konzultace s rektory. Nelíbí se jim totiž, že se o zavedení výuky na dálku na vysokých školách rozhodlo bez jejich vědomí.

Olej do ohně přilil i nový ministr zdravotnictví Roman Prymula, který doporučil ředitelům, aby na pátek studentům udělili ředitelské volno. Podle předsedy Unie školských asociací CZESHA Jiřího Zajíčka je ale zavírání škol kvůli epidemii úkolem hygieniků, podle šéfa Asociace ředitelů základních škol Michala Černého by naopak mělo vyhlášení volna zvážit ministerstvo školství. 

Prymula po uvedení do úřadu také řekl, že ministerstvo nebude zavírat první stupně základních škol, pokud to bude aspoň trochu možné. Zavírání škol si podle něj nikdo nepřeje. Pro některé regiony se nicméně diskutuje o možnosti distanční výuky na druhém stupni základních škol či na středních školách.

Jinak ale situaci vidí sami rodiče. Část z nich v Praze přestává kvůli obavám z koronaviru posílat svoje děti do školy. Podle pedagoga a předsedy Fóra Rodičů Petra Chaluše je to způsobeno jak soužitím se členem rodiny, který je v rizikové skupině, tak i kvůli ztíženým podmínkám ve výuce. Pražský magistrát tvrdí, že problém eviduje, a připravuje školy na přechod na distanční výuku.

"Anekdotická evidence od učitelů a ředitelů skutečně napovídá, že někteří rodiče své děti z obavy před koronavirem fyzicky do školy nepustí. Týká se to hlavně dětí, v jejichž třídách se koronavirus již objevil," uvedl pro EuroZprávy.cz Člen Rady hlavního města Prahy pro oblast školství, sportu, vědy a podpory podnikání Vít Šimral.

"Na přechod na distanční výuku své školy kontinuálně připravujeme, materiálně i metodicky. Zároveň komunikujeme s radními pro školství na jednotlivých MČ, aby i jimi zřizované školy byly na takové opatření co nejlépe připraveny," dodal Šimral.

Témata: Školství Roman Prymula studenti Školství