Hrozí Česku nouzový stav? Nastal čas zrušit hromadné akce, říká Hamáček!

Jan Hamáček

Autor: stars24.cz, ČTK

19. září 2020 10:50

Epidemická situace v Česku v posledních dnech není dobrá, a tak vláda reaguje. Ministr vnitra Jan Hamáček se v pondělí opět postaví do čela krizového štábu, podle jeho názoru nastal čas omezit sociální kontakty a zrušit hromadné akce. Hrozí opět nouzový stav?

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) míní, že vývoj epidemie koronaviru je tak vážný, že nastal čas maximálně omezit sociální kontakty, což znamená zrušit hromadné akce. Řekl to deníku Právo. 

Za fatální chybu považuje, že se odkládalo znovuzavedení roušek. Podle něj je nutné se "za každou cenu" udržet pod 120.000 nakaženými, aby systém nekolaboval. Aktuálně je nakažených 21.909 lidí.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) napsala, že Česko ztratilo spoustu cenného času. "Honza Hamáček to teď bude mít nesmírně těžké," zmínila na twitteru šéfa ČSSD a vicepremiéra Jana Hamáčka, který by se měl od pondělí ujmout vedení krizového štábu.

Ztratili jsme spoustu cenného času, Honza Hamáček to teď bude mít nesmírně těžké. https://t.co/Djx5dACB3A

— Jana Maláčová (@JMalacova) September 18, 2020

Premiér Andrej Babiš (ANO) také nevyloučil možnost, že by v Česku mohl být kvůli koronaviru znovu vyhlášen nouzový stav. Bylo by to v případě, že by ministerstvo zdravotnictví potřebovalo vyhlásit některé opatření, které nemá v kompetenci podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

Témata: Jan Hamáček Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Andrej Babiš