Důchodce čeká velká změna! Co na ně stát chystá?

Důchodci, ilustrační fotografie

Autor: ČTK, stars24.cz

27. února 2018 12:05

Vláda dnes schválila návrh novely o důchodovém pojištění. Od ledna 2019 by měly stoupnout penze seniorům nad 85 let o tisíc korun měsíčně. Všichni důchodci by podle propočtů ministryně práce v demisi Jaroslavy Němcové (ANO) mohli dostat 320 korun.

Návrh novely, kterou musí ještě schválit Parlament, přináší také změnu v pevné výměře důchodů, která je pro všechny stejná. Podle Němcové si tak polepší zhruba polovina lidí s nižšími důchody, druhé polovině se růst penze zpomalí.

"Každý důchodce dostane minimálně 540 korun plus zbytek podle zásluhové části penze," sdělil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). "Celkové navýšení důchodu tak v průměru bude 918 korun," uvedla Němcová.

Státní pokladnu vyjde navýšení na zhruba 14,5 miliardy korun. "Celkem 12 miliard máme předpoklad na plošné navýšení o 320 korun měsíčně a 2,5 miliardy korun na výdaj spojený s navýšením o tisíc korun," uvedla Němcová před jednáním kabinetu. Podle Babiše peníze vláda získá novelou zákona o Fondu národního majetku, kterou chce projednávat příští týden. "Ve fondu je 21 miliard, které vláda použije na důchody," řekl Babiš.

Zvýšení důchodů o tisíc korun pro seniory nad 85 let návrh zákona přímo stanovuje k 1. lednu 2019. Podle autorů návrhu je třeba starším seniorům přidat více kvůli jejich vyšším výdajům na péči a léky. Důvodem je ale i to, že starší senioři mají nižší penze než ti mladší. Před 30 lety nastupovali na odpočinek s nižší částkou. I když se jim později přepočítala, stále je výrazně menší, než mají mladší důchodci.

Důchody se zvyšují vždy v lednu, a to o součet poloviny růstu reálných mezd a růstu cen. Současně pevná část penze, která je pro všechny stejná, musí odpovídat devíti procentům průměrné mzdy. Podle novely by to mělo být nově deset procent. To však neznamená, že se penze zvednou o procento, jen se přeskupí jejích složení. Pravidla pro přidávání zůstanou stejná, zvětší se podíl přidávání do pevné části a zmenší se podíl na růst procentní výměry, v níž se odráží výše odvodů z výdělků a odpracované roky. Navrhované opatření sníží zásluhovost a zmenší poměr mezi nejvyššími a nejnižšími důchody.

Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR ve své nedávné analýze napsal, že návrh povede k nivelizaci důchodů. Podle dřívějších studií institutu je český důchodový systém ale už nyní velmi solidární a silně přerozděluje. Na malou zásluhovost penzí v Česku poukazoval už dřív i Ústavní soud.

Pokud by opatření už platilo, podle propočtů ČTK by penze rostla ve srovnání s nynějším modelem letos pomaleji lidem, kteří pobírají přes 11.200 korun. Loni v září to byly asi tři pětiny seniorů a seniorek. Podle důchodové ročenky v roce 2016 měla polovina starobních penzistek a penzistů více než 11.344 korun a jen desetina lidí dosáhla na důchod přes 14.501 korun.

Témata: důchodci senioři