Zavřené školy kvůli covidu! Bude se učit s respirátory?

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

8. září 2020 10:10

Koronavirová epidemie v Česku opět nabírá na síle, od začátku nového školního roku přitom uplynul pouze týden. Ředitelé a učitelé proto nemohou být klidní. Bude se učit s respirátory?

Také v pondělí přibylo přes 500 nových případů nákazy koronavirem, v souvislosti s ním také přibývá problémů ve školách, které se po prázdninách probudily k životu přesně před týdnem. Podle ministerstva zdravotnictví je epidemická situace nejhorší v Praze, kde začal komunitní přenos.

Kvůli onemocnění pedagogů zůstaly po prázdninách uzavřené například ZŠ profesora Švejcara v Praze 12, ZŠ waldorfská v Jinonicích a Fakultní ZŠ Ped FUK v Praze 13. Třídy nebo celé školy jsou uzavřeny též v dalších krajích. Týká se to například Benešovy základní školy v Doudlevcích v Plzni nebo zlínské mateřské školy na Kútech.

Stát by podle zástupců školských asociací měl učitelům v Praze zajistit respirátory, a to zejména pokud by nadále přibývalo nemocných s covidem-19 a roušky by se musely nosit i ve výuce.

Podle nich současná situace směřuje k tomu, že hygienici možná povinné roušky ve třídách pražských škol nařídí. Zástupci asociací si ale v současnosti neumí moc představit, jak by výuka s respirátory fungovala.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Zdravotnické roušky Školství