Evakuace Strání se nekonala! Bomba tam nebyla!

Hledání údajné bomby

Autor: stars24.cz, ČTK

25. srpna 2020 14:32

V místě, kde pyrotechnici ve Strání na Uherskohradišťsku hledali nevybuchlou leteckou pumu z druhé světové války, bomba nebyla. Objevili tam jen staré plynové potrubí.

Nebyla tak nutná evakuace 2500 lidí, která by při nálezu bomby musela nastat. Pyrotechnici práce zahájili v pondělí ráno, bombu hledali více než pět hodin. Novinářům to řekli Tomáš Šústek z Pyrotechnické služby Policie ČR a starosta obce Antonín Popelka (Nestraníci).

Podnět k prošetření místa pod vozovkou v centru obce předala policii Bezpečnostní informační služba (BIS). Informaci podle svého mluvčího Ladislava Štichy získala při své činnosti a vyhodnotila ji jako závažnou. "Tento případ je spíše výjimečný a nejedná se o nějakou systematickou činnost ze strany BIS," řekl ČTK mluvčí.

Že by se mohla nevybuchlá puma pod vozovkou nedaleko pošty, kostela a obecního úřadu skutečně nacházet, naznačovaly podle starosty i zprávy od pamětníků a záznamy z vojenských map. Podezření se ale nepotvrdilo. Asi 2,5 metru pod povrchem narazili pyrotechnici pouze na staré plynové potrubí, které následně odřezali pracovníci specializovaní firmy. Ani pod ním však pumu neobjevili.

Témata: Zlínský kraj bomby evakuace