Od září budou ROUŠKY OPĚT POVINNÉ v obchodech či MHD!

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

17. srpna 2020 12:53 | Aktualizováno: 17. srpna 2020 19:00

Od úterý 1. září bude v Česku ve vnitřních prostorách, jako jsou obchody, obchodní centra a pošty, ve veřejné dopravě či ve školách mimo třídy povinné nošení roušek. Novinářům to dnes po zasedání rady vlády pro zdravotní rizika řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Opatření má podle něj bránit šíření nového typu koronaviru po začátku školního roku, který s sebou přináší častější kontakty mezi lidmi a cestování. Plošná opatření kritizují někteří opoziční politici. Po jednání vlády ministr sdělil, že ve středu jeho resort vydá mimořádné opatření, které bude zahrnovat i výjimky z nařízení, budou se týkat konkrétních skupin osob.

Vojtěch řekl, že roušky budou muset lidé nosit ve všech prostředcích veřejné dopravy včetně meziměstských spojů. "Také ve vnitřních prostorech, jako jsou obchody, obchodní centra a pošty a na vnitřních hromadných akcích bez ohledu na počet účastníků," uvedl. Školáci budou muset nosit roušky ve společných prostorách školy. "Jedná se o chodby a podobně, nikoliv v rámci jednotlivých tříd," dodal Vojtěch.

Opatření nebude platit pro kanceláře či provozovny se zaměstnanci, nevztahuje se ani na restaurace. "Chceme to dát tam, kde to má největší smysl," řekl Vojtěch. Týkat se má podle něj míst, kde se setkávají různé skupiny lidí, nikoliv opakovaně podobné jako třeba v zaměstnání. "Roušky bereme jako jedno ze tří hlavních preventivních opatření vedle dezinfekce a sociálního distancování," řekl.

Nadále bude platit omezení pro účast lidí na veřejných akcích na 1000. "Je ale možné, aby byly rozdělené sektory po 1000 osobách, to je základním principem, který držíme," uvedl. U vnitřních akcí se jedná o 500 osob a maximálně pět sektorů, dodal. V divadlech a dalších hledištích se stálými sedadly nebude od září nutné nechávat neobsazené každé druhé místo, dodal Vojtěch. Povinné bude ale nošení roušek.

Výjimky z nošení roušek budou podobné jako letos na jaře, kdy stát při epidemii nařídil širokou povinnost nošení roušek. "Teď výjimky přesně nevyjmenuji, ale plánujeme je pro osoby, pro které by byla rouška komplikací, třeba lidi s duševní chorobou a podobně," řekl dopoledne Vojtěch. Po zasedání kabinetu uvedl, že se nebudou příliš týkat prostorů, kde budou muset být noušky nasazeny. Spíše půjde o konkrétní skupiny obyvatel, například malé děti.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Zdravotnické roušky ministerstvo zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO)