Vykolejení vlaku v Tišnově: Nikdo se nezranil, 150 lidí evakuováno!

V Tišnově vykolejil vlak. (13.8.2020)

Autor: stars24.cz, ČTK

13. srpna 2020 17:20

V Tišnově na Brněnsku vykolejily dnes dopoledne poslední dva vagony rychlíku Vysočina jedoucího z Prahy do Brna. Vozy se po vykolejení nepřevrátily, řekla ČTK mluvčí Českých drah Gabriela Novotná. Podle mluvčí jihomoravských záchranářů Michaely Bothové se událost obešla bez zranění.

Z vlaku bylo evakuováno 150 lidí. Trať je zavřená, České dráhy zajišťují náhradní autobusovou dopravu. Původně se očekávalo zprůjezdnění ještě dnes, nejdříve ale vlaky místem projedou až v pátek.

Škoda na vlaku činí podle odhadu tři miliony korun, řekl ČTK mluvčí Správy železnic Marek Illiaš. Podle něj teprve v pátek budou moct místem projet vlaky, avšak po jiných kolejích a s dieslovými motory, protože na dotčené koleji je poškozená výhybka a také trakční vedení. "Oprava potrvá několik dní," uvedl Illiaš.

Příčina nehody je předmětem vyšetřování, uvedl generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera. Došlo k takzvané vidlicové jízdě, kdy přední část předposledního vozu jela na jinou kolej než jeho zadní část.

Záchranná služba poslala na místo čtyři posádky včetně vrtulníku. "Je to ale bez zranění. S cestujícími jsme komunikovali a nikdo nebyl ve stavu, že by vyžadoval naše ošetření," uvedla Bothová.

Podle mluvčího policie Bohumila Maláška jel vlak z Prahy a Havlíčkova Brodu směrem na Brno a mezi přejezdem v Předklášteří a tišnovským nádražím vykolejil. Trať vedoucí přes Vysočinu není hlavním koridorem, ten vede přes Pardubice a Českou Třebovou, přesto jde o silně vytíženou trasu.

Illiaš řekl, že vlak projížděl sníženou rychlostí. V místě probíhají opravy. "Při průjezdu výhybkou došlo k vykolejení. Drážní hasiči se snaží vozy dát zpět na koleje. Až se tak stane, zkontrolujeme stav výhybky. Příčinu vyšetřujeme. Výši škody zatím neznáme. Určí se, až budou vlaky pryč a zkontrolují se podvozky a také výhybka," uvedl dopoledne Illiaš.

V posledních týdnech se stalo na železnici více nehod. Nejtragičtější byla červencová srážka vlaků u Perninku na Karlovarsku, při které zemřeli dva lidé a více než 20 se zranilo. Další tragická nehoda se v polovině července stala u Českého Brodu, kde osobní vlak narazil do zadní části nákladního expresu. Při nehodě zemřel strojvedoucí. Před dvěma dny se zase v Jihlavě srazil nákladní vlak s lokomotivou. Nikdo se nezranil, vznikla ale škoda přes sedm milionů. S vlaky se srazily i automobily, po srážce na Pelhřimovsku a Benešovsku zemřely počátkem srpna řidičky obou vozů.

Témata: Nehody vlaků Vlaky