Uprchlíci dorazili do Česka! Policie jich už zadržela desítky

uprchlíci, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. února 2018 16:53

Policie během víkendu odhalila ve dvou kamionech na Plzeňsku 35 cizinců, včetně 13 dětí. Kvůli kontrole dokladů a ověření totožnosti je odvezla na služebnu. Řidiče kamionů polici zadržela.

Jaké národnosti zadržení cizinci jsou, policejní mluvčí nesdělila. Podle Novinek.cz zřejmě všichni pocházejí z východní Evropy.

Oba kamiony policisté zadrželi kolem 19:30 na dálnici D5, kudy projížděly ve směru na Rozvadov. Podle Hokrové auta jela z Rumunska, přes Maďarsko a Slovensko. "Jejich konečná stanice nejspíš byla Německo," uvedla mluvčí. Právě od svých německých kolegů dostali čeští policisté tip na podezřelá vozidla.

V jednom z nákladních aut policisté odhalili sedm cizinců, včetně čtyř dětí. "Na místě jsme zadrželi dva řidiče, ročníky 1981 a 1992," uvedla Hokrová. Oba jsou též cizinci. Ve druhém kamionu bylo 28 lidí, z toho devět dětí. Všechny zadržené odvezla policie autobusem na služebnu.

"Zajištěné osoby byly převezeny přistavenými autobusy na oddělení cizinecké policie k dalšímu opatření. V současné době mimo jiné zjišťujeme v rámci Evropské unie, zda lidé nejsou vedeni jako žadatelé o azyl v jiném členském státě. A to za účelem zjištění, zda by v rámci dublinského systému a jeho nařízení bylo možné navrácení do příslušného státu, kde je cizinec žadatelem o azyl. Další možností je postup podle readmisní dohody se Slovenskou republikou, neboť kamiony přijely do České republiky ze Slovenska," popsala Hokrová.

Oba kamiony se podařilo zadržet díky spolupráci s německými policisty. První kamion policisté zastavili u Ostrova u Stříbra a druhý za Plzní na BČS nedaleko obce Šlovice ve směru na Rozvadov. Na místě policisté ihned zjišťovali, zda nejsou osoby ohroženy na životě. Na obou místech byli zadrženi řidiči a jejich spolujezdci ve věku 26 let, 26 let, 29 let a 37 let. Policisté s nimi zahájili trestní řízení.

Pro dva řidiče kamionů s migranty, které zadržela v pátek policie na Plzeňsku, a jejich spolujezdce navrhli policisté vazbu. Budou o ní v pondělí rozhodovat soudy v Plzni a Tachově. Samotní migranti budou dnes přemístěni do zařízení pro uprchlíky v Bělé - Jezové, informovala ČTK krajská policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Témata: uprchlíci Česká republika