Roušky na veřejnosti: Kde všude jsou nyní povinné?

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. srpna 2020 12:00

V Česku v posledních dnech opět vzrostl počet nakažených novým typem koronaviru. Z tohoto důvodu jsou na řadě míst opět povinné roušky.

V Praze platí povinnost nosit roušky u lékaře, v lékárnách a v metru. V tramvajích a autobusech je nošení roušek pouze doporučeno, od podzimu se ale počítá s opětovným zavedením roušek v celé MHD.

V Moravskoslezském kraji platí zvýšená protiepidemická opatření, jako je nutnost nosit roušky v budovách i prostředcích hromadné dopravy. Výjimkou je okres Bruntál, kde ve vnitřních prostorách lidé roušky mít nemusí, nasadit si je musí, jen když jdou do zdravotnických a sociálních zařízení.

Na Liberecku platí povinnost nošení roušek v nemocnicích a ve všech zdravotnických zařízeních včetně čekáren a ordinací, rovněž i v lékárnách a při návštěvě vybraných sociálních zařízení. Stejná situace je v Ústeckém kraji.

I na Vysočině platí mimořádné opatření hygieniků. Lidé musejí mít zakrytá ústa a nos ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních sociálních služeb. Na Jihlavsku už jsou v platnosti přísnější nařízení od 14. července. Lidé tam musejí chodit v rouškách například i do obchodů a do vozů MHD.

Od středy platí i na Prachaticku povinnost nosit roušky ve všech veřejných vnitřních prostorách, rovněž i zákaz návštěv v nemocnicích a sociálních zařízeních. V celém Jihočeském kraji pak jsou povinné roušky v nemocnicích, domovech pro seniory i na úřadech.

Témata: Zdravotnické roušky Česká republika