Kde jsou povinné roušky? Od pondělí platí další nová opatření!

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

27. července 2020 9:34

V celém Česku ode dneška platí přísnější omezení maximálního počtu účastníků vnitřních hromadných akcí. Z dosavadních 1000 lidí se limit snižuje na polovinu. Vláda tak reaguje na rostoucí počet nových případů nákazy nemocí covid-19. V Praze je počínaje dneškem navíc povinné nošení roušek ve všech zdravotnických zařízeních.

Limit maximálně 500 účastníků se týká veřejných i soukromých akcí konaných převážně ve vnitřních prostorech budov, ať jsou to akce kulturní, společenské či sportovní. "Opatření se netýká obchodů nebo restaurací," upřesnil minulý týden ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Pořadatelé vnitřních hromadných akcí mohou zpřístupnit až pět oddělených sektorů pro 500 lidí. Podmínkou ale je, že jednotlivé části budou od sebe odděleny a každá bude mít vlastní vchod.

Už od soboty platí v Česku povinnost nosit roušku na všech vnitřních organizovaných hromadných akcích nad 100 osob. "Co se týče roušek, na individuální návštěvu restaurace či baru se tato povinnost nevztahuje," uvedl na čtvrteční tiskové konferenci ministr Vojtěch.

Účinnost přijatých opatření se bude podle ministra vyhodnocovat, zřejmě po dvou týdnech. Tento týden bude také připravený třístupňový systém, který bude doporučovat hygienikům, jaká opatření přijmout při zhoršené epidemické situace. Takzvaný semafor představí ministr Vojtěch dnes.

Kromě celostátních opatření proti šíření nového koronaviru jsou v některých regionech ještě další omezení. V hlavním městě platí ode dneška povinnost zakrytí úst a nosu ve všech zdravotnických zařízeních, tedy například i v lékárnách nebo v čekárnách u lékaře. Dosud povinnost platila jen v nemocnicích. Kromě toho město zřídí odběrové místo v centru a nabídne bydlení lidem, kterým bude nařízena karanténa a kteří ji z objektivních důvodů nebudou moci strávit doma.

Povinnost nosit roušky při návštěvě zdravotnických a sociálních zařízení či lékáren mají už od pátku lidé v Libereckém a Ústeckém kraji. Na Jihlavsku platí od 14. července povinnost nošení roušek a zvýšené dezinfekce především ve vnitřních veřejných prostorách, v městské hromadné dopravě a ve zdravotnických zařízeních.

Témata: Zdravotnické roušky Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)