Koronavirus v Česku: Ve středu nejvíce nově nakažených za 5 dnů!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

16. července 2020 8:15

Počet nových případů koronaviru v Česku ve středu opět překonal stovku. Přibylo 134 nakažených, což byl nejvyšší přírůstek za posledních pět dnů. Aktuálně se s nemocí covid-19 potýká 4613 lidí.

Od března se nakazilo 13.475 lidí, 8507 z nich se vyléčilo, 355 nemocných s covidem zemřelo. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

Většina lidí, kteří se nakazí, prodělá nemoc bez vážnějších příznaků. V nemocnicích je s nákazou 135 lidí, ve vážném stavu je 19 z nich.

Lokální ohniska nemoci jsou na Karvinsku, Frýdecko-Místecku, Kutnohorsku a Jihlavsku. Podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) už ohnisko v Karviné negeneruje nové případy. "Čísla mohou být relativně příznivá, protože se zdá, že ohnisko na Karvinsku se postupně zklidňuje. Nepotvrdilo se nějaké masivní komunitní šíření nemoci," řekl ve středu ministr. Počty nových případů se tak podle něj zvyšují ve zbytku země, například nové ohnisko je v uherskohradišťské nemocnici.

Nemocnice v Uherském Hradišti uzavřela ve středu jednotku intenzivní péče a zastavila na ni příjem pacientů. Testy totiž prokázaly onemocnění covid-19 u devíti zaměstnanců nemocnice a jednoho z pacientů hospitalizovaných na pooperační JIP. Další pozitivní pacient leží v nemocnici na anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO), ale s případem nesouvisí.

Nejvíce zasaženým okresem v Česku zůstává Karvinsko, za uplynulý týden tam zaznamenali zhruba 53 nových případů na 100.000 obyvatel. Nákaza se v okrese rozšířila hlavně mezi pracovníky dolů těžební firmy OKD a jejich blízkými. Na sousedním Frýdecko-Místecku je za posledních sedm dní 27 nových případů na 100.000 obyvatel. Třetím okresem s nejvyšším počtem nakažených na 100.000 obyvatel za poslední týden je nově Mělnicko s 16 případy.

Mezi kraji bylo zatím nejvíc nakažených zaznamenáno v Moravskoslezském kraji, kde od vypuknutí epidemie odhalili 3857 případů koronaviru. V Praze je to 2707 případů a ve Středočeském kraji 1371. V nejméně zasaženém Jihočeském kraji laboratoře dosud odhalily 212 nemocných. S covidem-19 nejvíc lidí zemřelo v Praze, nejméně ve Zlínském kraji.

Testů na koronavirus hygienici v úterý provedli podle aktualizovaných dat 4208, je to o zhruba 400 testů víc než v pondělí. Podíl potvrzených případů nákazy k počtu testů v úterý stoupl na 2,45 procenta, v pondělí činil 1,68 procenta. Celkový počet testů, včetně opakovaných u stejného člověka, za celou dobu epidemie v Česku překročil 606.000.

Vláda kvůli příznivému vývoji nemoci v posledních týdnech zrušila většinu plošných opatření. Některá omezení, například nošení roušek či omezení hromadných akcí, platí dál v postižených okresech v Moravskoslezském kraji. V Praze si lidé musejí zakrývat nos a ústa v metru. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) by se roušky v MHD mohly znovu nosit od října či listopadu, kdy se začnou šířit i další respirační viry a později také chřipka.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví