DALŠÍ SRÁŽKA VLAKŮ, tentokrát u Českého Brodu. Na místě více než 30 ZRANĚNÝCH a jeden MRTVÝ!

Srážka vlaků u Českého Brodu 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. července 2020 22:35 | Aktualizováno: 15. července 2020 1:34

Mezi Úvaly a Českým Brodem se srazily dva vlaky. Na místě jsou více než tři desítky zraněných, nejméně čtyři těžce zranění a 29 lehce zraněných. Strojvůdce, který zůstal zaklíněný v kabině, zemřel. Záchranná služba vyhlásila traumaplán, na místo dorazil ministr dopravy Karel Havlíček. Za poslední týden jde o několikátou nehodu vlaků.

Záchranáři u nehody vlaků v Českém Brodě zatím ošetřili 33 lidí - čtyři lidé jsou poraněni těžce a zbytek lehce, řekla ČTK mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová. Strojvůdce z osobního vlaku byl podle mluvčího hasičů Petra Svobody zaklíněný v kabině. Hrozí, že se vlak převrátí, hasiči ho museli zajistit řetězy.

Pražští hasiči na místo srážky vlaků u Českého Brodu vyslali speciální vyprošťovací kontejner a jedno družstvo hasičů, jako výpomoc kolegům @HZS_ScK. https://t.co/XT3QF9CYb2

— Hasiči Praha ? (@HasiciPraha) July 14, 2020

Policisté a hasiči ČTK na místě řekli, že zatím bylo odvezeno do nemocnic 31 zraněných, z toho dva měli těžká poranění. Hasiči vyhlásili třetí ze čtyř stupňů poplachu, zásah potrvá do dnešních ranních hodin. U nehody zasahuje 16 jednotek hasičů, mimo jiné z Kutné Hory nebo Nymburka. Na místo dorazil také ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Podle Drážní inspekce se nehoda stala ve 21:35 v Českém Brodě. Osobní vlak jedoucí z Prahy-Masarykova nádraží do Řečan nad Labem se srazil se stojícím nákladním vlakem. "Podle prvotních informací je na místě větší počet zraněných a není vyloučeno, že budou na místě i usmrcení," řekl ČTK mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Také podle policejní mluvčí Vendulky Marečkové je zraněných větší počet, na místě zasahují všechny složky Integrovaného záchranného systému. O tom, že by někdo při nehodě zemřel, zatím neměla informace. Mluvčí hasičů Petr Svoboda ČTK řekl, že stále pokračuje třídění zraněných. Z Prahy přijel speciální záchranářský vůz Atego, u místa nehody přistávají vrtulníky.

Hasiči pomáhají s prvním ošetřením zraněných, předávají je zdravotnické záchranné službě, uvedla Kereková. Vlaky se do sebe zaklínily. Podle mluvčího Českých drah Radka Joklíka osobní vlak jedoucí z Prahy narazil do nákladního vlaku, který stál před vjezdovým návěstidlem v Českém Brodě.

Stř. Čechy: V Českem Brodě na Kolínsku došlo ke srážce nákladního vlaku s osobním. Na místě je větší počet zraněných osob, zasahují všechny složky IZS.#policiestc

— Policie ČR (@PolicieCZ) July 14, 2020

Joklík ČTK řekl, že osobní vlak City Elefant Českých drah najel do nákladního expresu dopravce ČD Cargo. Osobní vlak po nárazu vykolejil. Provoz na trati by měl být alespoň částečně obnoven do středeční páté hodiny ranní, v noci se ovšem situace může měnit, uvedl.

Na stejné trati mezi Prahou a Kolínem v pátek vpodvečer u Běchovic narazil vlak bez cestujících do čekajícího rychlíku, nikdo se nezranil. Drážní inspekce se při zjišťování příčiny nehody přiklání k lidské chybě. Chyba člověka stála podle dosavadního vyšetřování také za srážkou dvou osobních vlaků na jednokolejné trati u Perninku na Karlovarsku, při které minulý týden zemřeli dva lidé a dalších 24 bylo zraněno.

Kolegům ze ZZS SČK jsme poslali na pomoc dvě záchranářské posádky, speciální vůz Atego a také posádku leteckých záchranářů. https://t.co/hojZoPbSto

— ZZS HMP (@zzshmp) July 14, 2020

V poslední době jde o několikátou srážku

7. července se u Perninku na Karlovarsku čelně srazily dva osobní vlaky; 24 lidí se zranilo, dva zemřeli. Policie tragédii vyšetřuje pro podezření z trestného činu obecného ohrožení, zadržela jednoho ze strojvůdců.

10. července 2020 se v Praze-Běchovicích v podvečer srazil osobní vlak s rychlíkem, nikdo nebyl zraněn. Několik vagonů bylo vykolejených. V době srážky byla v místě průjezdná jen jedna ze tří kolejí, kvůli jiné nehodě. Pendolino tam odpoledne srazilo člověka, který na místě zemřel.

12. července se osobní vlak u Černošic nedaleko Prahy dostal na stejnou kolej jako rychlík z Klatov, který jel za ním. Strojvedoucí rychlíku ale stačil zareagovat a vlak zastavil. Událost se obešla bez zranění.

Témata: srážka vlaků u Českého Brodu (14. 7. 2020) Nehody vlaků Vlaky