Počet nových případů koronaviru v Česku se dál drží nad 100!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

11. července 2020 8:40

Počet nových případů kororonaviru v Česku čtvrtý den po sobě stoupl o víc než stovku. Za pátek jich přibylo 143. Celkem hygienici od vypuknutí nemoci covid-19 v zemi potvrdili 13.062 nakažených. Vyléčilo se 8209 z nich, 352 lidí zemřelo.

Ve většině okresů v Česku se nově nakažení neobjevují, ohniska nemoci jsou na Karvinsku, Frýdecko-Místecku, Kutnohorsku a Jihlavsku. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

Počet aktuálně nemocných vzrostl oproti pátečnímu večeru o šest desítek na 4501. Většina z nich má mírný průběh onemocnění. V nemocnici je s koronavirem 148 pacientů, ve vážném stavu bylo 17 z nich.

Pod stovkou byl denní přírůstek nakažených ve dvou svátečních dnech červencového prodlouženého víkendu, také v minulém týdnu většinou přesahoval stovku. Množství odhalených případů souvisí s počtem testů v daném dni. Testovaných po poklesu pod 2000 v neděli a v pondělí bylo ve všední dny tohoto týdne mezi čtyřmi a pěti tisíci. Počet testů za pátek ministerstvo zveřejní dnes vpodvečer.

Na Karvinsku v Moravskoslezském kraji, které je nyní nemocí nejvíc zasažené, za uplynulý týden zaznamenali zhruba 104 nových případů na 100.000 obyvatel. Tento ukazatel v tomto okrese v posledních dnech klesá. Nákaza se v okrese rozšířila hlavně mezi pracovníky dolů černouhelné firmy OKD a jejich blízkými.

Na sousedním Frýdecko-Místecku, kde kvůli nákaze přerušila provoz společnost DEVA, je za posledních sedm dní zhruba 35 nových případů na 100.000 obyvatel. Na Ostravsku je to 17, na Kutnohorsku 40, na Jihlavsku víc než 18 nově nemocných na 100.000 obyvatel a například v Praze pět.

Na Kutnohorsku ve středních Čechách je ohnisko covidu-19 v Církvici, a od půlnoci tam platí mimořádná opatření hygieniků - lidé tam musí nosit roušky ve vnitřních prostorech mimo bydliště, omezeny jsou hromadné akce a zakázány návštěvy v nemocnicích či domovech seniorů. Na Jihlavsku na Vysočině je ohnisko ve Větrném Jeníkově.

Mezi kraji bylo zatím nejvíc nakažených zaznamenáno v Moravskoslezském, kde dosud odhalili 3654 případů koronaviru. V Praze je to o tisíc případů méně a v nejméně zasaženém Jihočeském kraji laboratoře dosud odhalily 211 nemocných. S covidem-19 nejvíc lidí zemřelo v Praze, úmrtí tam bylo 109. Nejméně zemřelých evidují ve Zlínském kraji, byla tam tři.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví