Denní nárůst nakažených se v neděli snížil!

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: stars24.cz, ČTK

6. července 2020 8:10

V neděli přibylo v Česku 75 potvrzených případů koronaviru, což je nejnižší denní přírůstek za uplynulé dva týdny. Od začátku šíření viru bylo v zemi zaznamenáno 12.515 nakažených, z nichž se 7864 lidí vyléčilo a 348 s nemocí covid-19 zemřelo.

Aktuálně je v zemi nemocných 4303 lidí, z toho 130 se léčí v nemocnici. Ve vážném stavu je 14 hospitalizovaných. Nejzasaženější oblastí republiky zůstává Karvinsko. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví k dnešním 00:30.

Denní nárůst se v neděli po třech dnech dostal pod stovku a byl nejnižší od 22. června, kdy přibylo 63 případů nemoci covid-19. Nejvyšší nárůst v minulém týdnu bylo 202 případů v pondělí. Stále je to méně než na konci předchozího týdne, kdy nárůst zrychloval až na 305 nově nakažených v neděli 28. června, což byl nejvýraznější nárůst od začátku dubna. Počet testů za neděli zveřejní ministerstvo dnes navečer.

Nejpostiženějším regionem zůstává okres Karviná, v němž platí přísnější hygienická opatření než ve zbytku republiky. Za uplynulý týden tam bylo zaznamenáno podle dnešních údajů téměř 189 případů koronaviru v přepočtu na 100.000 lidí. Ještě v neděli to bylo 252 nakažených. Nákaza se tam rozšířila mezi horníky firmy OKD. Firma v pátek postupně začala zastavovat těžbu ve svých černouhelných dolech. K šestitýdennímu přerušení těžby přistoupila po plošném testování v dolech ČSM-Sever a ČSM-Jih, při nichž bylo na koronavirus pozitivních více než 20 procent zaměstnanců. Už dřív se přestalo těžit v Dole Darkov, kde ohnisko vzniklo.

Podle hygieniků není nutné v Moravskoslezském kraji za současné situace vyhlašovat nová plošná karanténní opatření. Počet lidí, u nichž testy prokázaly nákazu, sice výrazně vzrostl, avšak zhruba 90 procent nakažených nemá žádné příznaky nebo jen mírné a v naprosté většině jde o příbuzné či známé horníků.

Z dat podle hygieniků vyplývá, že onemocnění se mimo okres Karviná nešíří a pro ostatní okresy Moravskoslezského kraje ani jiné kraje karvinské ohnisko nákazy nepředstavuje reálné epidemiologické riziko.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika