Budou bez příjmů? Studenti mohou mít v létě kvůli pandemii velký problém!

Vysokoškolští studenti

Autor: stars24.cz, ČTK

30. června 2020 16:01

Poptávka po brigádách podle odborníků stoupá, naopak nabídka je po pandemii koronaviru omezená. Odměny se pohybují na stejné úrovni jako loni. Potíže při hledání letní brigády ale ČTK potvrdili jen někteří vysokoškolští studenti oslovení v anketě. Další problémy neměli.

Podle majitele inzertního portálu NaBrigadu.cz Pavla Bláhovce mají vysokoškoláci vedle nekvalifikovaných prací umožňujících flexibilitu zájem především o placené letní stáže. Těch ale, stejně jako jiných nabídek, významně ubylo. "Počet nabízených brigád u nás klesl až o 40 procent," sdělil Bláhovec.

Sníženou nabídku vnímá i studentka Barbora Jágrová z JAMU. "Mám pocit, že zbyla hlavně odvětví jako úklid a call centra," okomentovala situaci.

"Registrujeme 20procentní pokles nabídek, navíc i samotná šance na získání brigády je nižší, jelikož se na trhu objevili pracovníci z odvětví, která byla silně ovlivněna výpadkem v tržbách, jako třeba služby," dodala Petra Šamánková z agentury Brněnská personalistika.

Kateřina Pavlíková z Ostravské univerzity ale výraznou změnu v rozsahu nabídek nezaznamenala, stejně jako Barbora Nešporová z Masarykovy univerzity v Brně. "Problém jsem neměla. Konkrétně jsem hledala brigádu v administrativě a takových nabídek bylo hodně," sdělila Nešporová.

V čem se ale oslovení studenti i agentury shodují, je stagnace finančního ohodnocení pohybujícího se okolo 120 korun na hodinu. "Předchozí roky se mzda vždy zvyšovala, letos je plat srovnatelný s loňskem, ale nijak se nesnižuje," sdělil František Jareš z agentury Student.

Podle vyjádření personálních agentur ze začátku června klesla meziročně nabídka zaměstnavatelů asi o 15 procent. Analytik Petr Pelc ze společnosti Cyrrus ale ČTK řekl, že trh práce je zasažený víc, než se na první pohled může zdát. "První měsíce šlo hlavně o pracovní místa na dohodu, nezaměstnanost se tedy zatím tolik neprojevila," řekl.

Témata: studenti Vysoké školy brigády