Počet nakažených v ČR: V sobotu přibylo 260 lidí s covid-19! Nejvíc od začátku dubna

Covid-19, ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

28. června 2020 6:14

V sobotu v Česku přibylo 260 lidí s potvrzenou nákazou koronavirem. Je to největší denní nárůst od 8. dubna. Počet nových případů nemoci covid-19 způsobované koronavirem byl v sobotu skoro o stovku větší než v pátek.

Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Od března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, bylo doposud v republice zaznamenáno 11.298 případů covidu-19. Většina nakažených se už z nemoci vyléčila, nemocných je aktuálně 3270.

Už páteční nárůst o 168 nakažených překonal denní přírůstky případů covidu-19 za více než dva měsíce. Hlavní hygienička Jarmila Rážová řekla v sobotu Českému rozhlasu - Radiožurnálu, že páteční vysoký denní nárůst může souviset s intenzivním testováním v lokálních ohniscích. V pátek například hygienici zahájili další plošné testování pracovníků těžební firmy OKD na dole ČSM-Sever ve Stonavě na Karvinsku. Další lokální ohniska jsou ještě v dalším dole na Karvinsku - ČSM-Jih - nebo v podniku na výrobu automobilových součástek Magna Exteriors (Bohemia) na Liberecku.

Z plošného testování ve společnosti OKD na Karvinsku na koronavirus vychází až deset procent pozitivních testů. Zatím je ale vyhodnocena jen část vzorků, řekl ČTK v sobotu večer Petr Kopřivík z Krajské hygienické stanice v Ostravě. Výsledky testování zatím hygienici nezveřejnili. Plošné testování pracovníků dolů a jejich blízkých má pokračovat do úterý. Celkem má být otestováno přes 3000 lidí.

Počty testů provedených za sobotu ani podíl nových případů covidu-19 zatím ministerstvo neuvedlo. Tyto údaje zveřejní v 09:00.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) česko