Přívalový déšť a bouřky zaměstnaly hasiče! Výstraha platí i dnes!

Následky bouřky v Praze (14.6.2020)

Autor: stars24.cz, ČTK

14. června 2020 8:50

Hasiči vyjeli během soboty, kdy Česko zasáhly silné bouřky doprovázené přívalovými dešti s kroupami, k téměř 500 případů. Nejčastěji odčerpávali vodu ze sklepů a popadané stromy. Nejvíce práce měli ve Zlínském kraji, dále na jihu Moravy, v Pardubickém kraji či v Praze a středních Čechách.

Největší nárůst událostí způsobených bouřkou hasiči zaznamenali mezi 17:00 a 19:00, kdy počet stoupl ze 150 na téměř 400.

Ve Zlínském kraji zasáhly v sobotu odpoledne silné bouřky především oblast Valašských Klobouk. Ve Štítné nad Vláří či ve Zlíně hasiči odčerpávali vodu ze sklepů a řešili ucpané kanalizace. "Zatím to není žádná velká kalamita. Co mám informace, jde hlavně o sklepy či garážové prostory, nejedná se o vnitřní prostory domů," řekla odpoledne ČTK mluvčí hasičů Lucie Javoříková. Ve Valašských Kloboukách se vylilo po silných bouřkách koupaliště, v nedalekém Potči se voda dostala do sklepa hostince. Ve Věžkách na Kroměřížsku uletěla podle mluvčí hasičů střecha ze stavby rodinného domu.

Silná bouřka se odpoledne přehnala také přes Prahu. Hasiči odklízeli větrem shozené stromy a větve, čerpali vodu ze sklepů a vyprošťovali auta uvízlá v zatopených podjezdech. Nejvíce výjezdů evidovali v Praze 4. Do suterénu se voda dostala třeba na dětském oddělení a rentgenovém oddělení v Thomayerově nemocnici. Podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky si silná bouřka v hlavním městě vyžádala nejméně 66 zásahů. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na twitteru uvedl, že stanice v Libuši naměřila za půl hodiny 33 litrů srážek na metr čtvereční.

Přívalové deště a bouřky přidělaly práci také hasičům v Libereckém kraji. Nejprve se bouřka prohnala Libereckem a Jabloneckem, později se přesunula na Českolipsko. Před 20:00 hasiči odčerpávali vodu z několika zatopených domů v Novém Boru. V obci Skalice u České Lípy spadl na kostel svaté Anny vzrostlý strom. Ve Sloupu v Čechách likvidovali hasiči požár rekreační chaty po zásahu blesku.

Také v Pardubickém kraji voda při bouřce zaplavila domy a lámala stromy hasiči do 20:30 zasahovali u téměř 70 událostí. V Pusté Rybné na Svitavsku voda zaplavila několik domů, sklepů a garáží. Zranění hasiči neměli hlášeno. Kromě Svitavska bouře nejvíce zasáhla Pardubicko a také Orlickoústecko.

Před bouřkami, které s sobotu odpoledne a večer přecházely přes Česko, varovali meteorologové. Další silné bouřky meteorologové očekávají v neděli. 

Témata: Hasiči Bouřky Počasí