Zemřel Jiří Hanák (†82), chartista a doyen mezi českými novináři

Jiří Hanák (foto: Jindřich Nosek)

Autor: stars24.cz, ČTK

9. června 2020 14:19 | Aktualizováno: 9. června 2020 20:19

Ve věku 82 let zemřel v noci na pátek novinář a jeden z prvních signatářů Charty 77 Jiří Hanák. ČTK o tom informovala jeho rodina. Hanák bývá označován za doyena českých sloupkařů, čtenáři oceňovali jeho vytříbenou češtinu i znalost historie. V roce 2005 získal novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky. Nadace Český literární fond udělila Hanákovi cenu Opus Vitae za rok 2015 "za mistrovství pera, občanskou statečnost a paličatost, která se občas hodí".

Hanák se narodil 27. února 1938 v Buchlovicích. Od roku 1967 pracoval jako redaktor časopisu Reportér, za normalizace se musel živit jako dělník, pracoval ve skladu obchodního domu Kotva i ve stánku pražské zoo. Někdejší člen komunistické strany z let 1963 až 1968 byl jedním ze signatářů Charty 77 a od ledna 1988 působil v samizdatových Lidových novinách, kde zůstal i poté, co se z nich stal v už svobodných poměrech legální deník.

Později stál u zrodu časopisu Týden, byl i redaktorem Svobodného slova. Mnoho let působil jako komentátor deníku Právo. V roce 2016 se po letech vrátil do Lidových novin, kde mu patřilo sobotní Poslední slovo. O žánr novinových sloupků se zasloužil, když mu dal podobu politicky aktuálního, vtipného a historicky poučeného krátkého komentáře s fejetonistickým půvabem.

"Odchod Jirky Hanáka je obrovskou ztrátou nejen pro čtenáře Lidových novin, jeho přátel a kolegy, ale i pro celou českou společnost," uvedl šéfredaktor Lidových novin István Léko na serveru Lidovky.cz. "Patřil do generace nesmírně vzdělaných, kulturních a nadaných novinářů, jejichž charakter zůstal vždy pevný, dával přednost duchovním hodnotám a nikdy nepodlehl volání divočiny," dodal.

Témata: Jiří Hanák úmrtí