Praha v pohotovosti: Taxikáři se bouří proti Uberu

Praha

Autor: stars24.cz

7. února 2018 18:25

Pražští taxikáři se chystají ve čtvrtek znovu protestovat proti službám typu Uber. Akce začne na Strahově v 10:00. Její formu taxikáři neupřesnili. Na protest se připravují policisté, strážníci i dopravní podnik (DPP), situaci budou sledovat a operativně řešit. Členy koordinačního týmu policie budou i zástupci města včetně primátorky Adriany Krnáčové (ANO). Protestující taxikáře podpořili jejich kolegové z dalších krajů. Proti zprostředkovatelům dopravy přes aplikace protestovali taxikáři již loni.

Taxikáři tento týden pouze deklarovali, že protest nemíří proti magistrátu, ale vládě a ministerstvům. Po nich chtějí, aby zakázaly fungování zmíněných služeb.

Ministr dopravy v demisi Dan Ťok (za ANO) dnes novinářům řekl, že situaci taxislužby ministerstvo řeší. "My chystáme legislativní opatření typu, že platformy budou možné, ale že zprostředkovatelé budou zodpovědní za to, jací řidiči jim zprostředkovávají tu práci," řekl Ťok. První legislativní kroky by se měly uskutečnit letos na jaře.

"Policie již několik dní vede intenzivní jednání se všemi zainteresovanými stranami a připravuje se na všechny možné varianty a scénáře, které mohou nastat. V tuto chvíli nechceme spekulovat o případných postupech, které budou zvoleny, ale vše bude směřovat k tomu, aby se protesty dotkly dopravy v metropoli co nejméně," uvedl mluvčí policie Jan Daněk.

Práci policie ztěžuje fakt, že taxikáři ohlásili pouze místo srazu, ale už neřekli, jak bude protest pokračovat. "Nicméně na základě informací z otevřených zdrojů se nedá vyloučit opětovně forma nějaké hromadné protestní jízdy nebo snaha o blokování dopravy v metropoli," uvedl Daněk.

Policistům budou pomáhat strážníci městské policie. "Případná opatření jsou v gesci policie. Městská policie jí bude poskytovat maximální součinnost," uvedla mluvčí strážníků Irena Seifertová. S policií se bude ještě na případných opatřeních domlouvat DPP.

Situaci bude sledovat i pražský magistrát včetně Krnáčové. Pravomoci města jsou prý ale omezené. "Můžeme udělat to, že situaci budeme koordinovat s policií, městskou policií a dotčenými úřady. Můžeme zmírnit dopady, ale nemůžeme nic zakázat, protože shromáždění na Strahově řádně ohlásili," řekla Krnáčová. Zástupci magistrátu budou členy koordinačního týmu policie. "Také já ráno půjdu do koordinačního střediska krajského ředitelství policie," dodala. Podle Krnáčové magistrátní živnostenský odbor připravuje další kontroly taxikářů.

Do protestu se přímo nezapojí taxikáři v Ostravě, Brně nebo Olomouci, ale na svá auta si vylepí červené čtverečky na znamení, že podporují pražské kolegy. Někteří z taxikářů se chystají přijet do Prahy. "V Ostravě se přímo protest nechystá, ale podpora samozřejmě je ze všech stran. Jako účast s pražskými kolegy máme taky polepená auta," řekl Jakub Novák, člen sdružení, které provozuje taxislužbu OV Taxi Ostrava.

Naopak o protestu nevědí oslovení taxikáři v Plzni. "Já o ničem nevím, slyším to prvně," řekl Pavel Abrešek z dispečinku Autoslužby Taxi Plzeň, jedné z největších taxislužeb ve městě.

Protestujícím taxikářům vadí zejména to, že za Uber a podobné služby jezdí řidiči bez taxikářské koncese, nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Ubertvrdí, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

Počátkem loňského října taxikáři blokovali pomalou jízdou provoz v okolí ruzyňského letiště a svou nespokojenost dávali najevo i před budovou pražského magistrátu. Protestovali i v Brně. Další protest plánovaný v hlavním městě na polovinu listopadu zrušili den předem. Podle sdružení tvoří protestující skupinu asi 6000 řidičů taxi.

Služba Uber je alternativou taxi. Lidé si přes aplikaci v mobilním telefonu mohou zavolat řidiče, který je odveze na požadovanou adresu. Řidiči jezdí buď pro společnost, nebo jako živnostníci ve vlastním autě. Partnerských řidičů je v Praze podle firmy kolem 2000. Řidičů taxi je v hlavním městě podle odhadů zhruba 8300.

Témata: Taxi Uber Taxi Uber