Denní nárůst nakažených v ČR ve čtvrtek zpomalil!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

5. června 2020 9:50

Ve čtvrtek přibylo v Česku 56 potvrzených případů nákazy koronavirem. V porovnání s předchozími dvěma dny tak byl denní přírůstek nižší, v úterý a ve středu překročil šedesátku. Celkem bylo v zemi od začátku epidemie zjištěno 9494 nemocných, více než dvě třetiny se už vyléčily.

Aktuálně nemocných je 2359, počet zemřelých s nemocí covid-19 se zvýšil o dva na 326. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví k dnešním 09:00.

Laboratoře ve čtvrtek ale provedly méně testů než v uplynulých dnech týdne, bylo jich přes 4500 testů. Poměr nakažených k počtu testů dosáhl 1,23 procenta, ve středu činil 1,57 procenta, v úterý procento.

Denní přírůstky nakažených v ČR se celý květen držely až na výjimky pod osmi desítkami, na přelomu května a června se dostaly na tři desítky denně. Tento týden nakažených postupně ale přibývalo až do středečních 74 nových případů.

Podle epidemiologů už ale celková plošná statistika není úplně relevantní a za současné situace má smysl zaměřit se na monitoring na lokální úrovni. Největším ohniskem koronaviru v Česku v poslední době zůstává důl Darkov těžební společnosti OKD v Karviné, v jeho souvislosti bylo pozitivně testováno přes 390 lidí.

Celkem byl v Moravskoslezském kraji prokázán koronavirus u 1657 lidí, na 900 z nich je už bez nákazy. Co do počtu nakažených ale zůstává nejpostiženější Praha s 2192 prokázanými případy. Více než polovina lidí je už ale vyléčena. Naopak nejméně nakažených bylo od začátku epidemie evidováno v Jihočeském kraji a na Vysočině, jejich počet tam nepřekročil 190.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Zdravotnictví