Denní nárůst nakažených v ČR: V pondělí jako o víkendu!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

2. června 2020 9:40

Nakažených koronavirem v pondělí přibylo v Česku 34, tedy podobně jako o víkendu. Proti sobotě a neděli se ale výrazně více testovalo, laboratoře provedly 5091 testů. Celkem bylo v zemi od začátku epidemie zjištěno 9308 nemocných, více než dvě třetiny se už vyléčily.

Aktuálně se s nemocí covid-19 potýká 2345 lidí, přičemž u mnohých má mírný průběh, v nemocnici je 123 nakažených. Počet zemřelých s koronavirem se v pondělí zvýšil o jednoho na 321. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví k dnešním 09:00.

Poměr nakažených k počtu testovaných klesl v pondělí na 0,67 procenta. V předchozích čtyřech dnech se tento ukazatel držel kolem jednoho procenta, přičemž v neděli stoupl na 1,81 procenta. Nedělní nárůst byl ale ovlivněn výrazným poklesem provedených testů, bylo jich kolem 2000. Denní počet testů v uplynulých dvou měsících přitom až do neděle ani jednou neklesl pod 3000. O víkendech bylo testů ale téměř vždy méně než ve všední dny.

Denní přírůstky nakažených v ČR se po celý květen držely až na výjimky pod osmi desítkami, přičemž minulý týden se pohybovaly mezi 34 až 56 případy denně.

Epidemiologové ale upozorňují na to, že celková plošná statistika už není úplně relevantní a za současné situace má smysl zaměřit se na monitoring na lokální úrovni. Největším ohniskem koronaviru v Česku je nyní důl Darkov těžební společnosti OKD v Karviné, kde bylo k pondělnímu odpoledni pozitivně testováno 236 zaměstnanců dolu a 114 jejich příbuzných. Dnes na dole začala druhá etapa plošného testování, která má ověřit, jestli se nemoc neprojevila u pracovníků, jejichž vzorky byly při prvních testech negativní.

Nejvíce zasažená nemocí ale zůstává Praha, kde laboratoře zaznamenaly od začátku epidemie 2133 případů nákazy, téměř 1300 z nich je už vyléčeno. Následuje Moravskoslezský kraj s 1605 nakaženými, z toho více než polovina je nyní bez nákazy. Naopak nejméně nakažených bylo o začátku epidemie evidováno v Jihočeském kraji a na Vysočině, jejich počet tam nepřekročil 190.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví