VELKÝ PŘEHLED: Kam mohou Češi vycestovat a co je k tomu potřeba?

Kvůli koronaviru se na státní hranice vrátily kontroly

Autor: stars24.cz, ČTK

1. června 2020 21:52

Češi se mohou postupně začít vydávat na hranice. Podívejte se, jak ochranu území řeší okolní státy a oblíbené destinace.

Česká republika - Vláda na dnešním zasedání schválila systém označující bezpečné země pro cestování. Země jsou v systému rozdělené do tří kategorií značících nízké, střední a vysoké riziko. Češi mohou bez omezení cestovat do států v prvních dvou kategoriích. Mezi bezpečné země patří všechny sousední země včetně Polska i turistických destinací, jako jsou Řecko, Chorvatsko či Bulharsko. Dále k bezpečným zemím patří také Maďarsko, Norsko, Finsko, Švýcarsko nebo pobaltské země. Do středně rizikových států náleží Dánsko, Belgie, Nizozemsko či Irsko. Negativními testy na onemocnění covid-19 se budou muset Češi prokazovat při návratu z Velké Británie a Švédska. Cizinci přijíždějící do ČR se budou muset nadále prokazovat testem i při cestě ze středně rizikových zemí, do nichž patří Itálie, Španělsko či Francie.

Německo - Od 16. května zrušilo nebo alespoň uvolnilo kontroly na svých hranicích. Hraniční přechody s ČR a Polskem Německo kvůli pandemii nestřežilo, protože byly zavřeny z jejich strany. Česká vláda s platností od 26. května schválila otevření všech silničních a železničních přechodů s Německem (i Rakouskem) a pouze namátkové kontroly na hranicích. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) už dříve řekl, že hranice s Německem by se podle něj mohly otevřít k 15. červnu. Německo chce za podmínek příznivé pandemické situace k tomuto datu zrušit varování pro turisty před cestami do 31 evropských zemí, včetně Česka.

Polsko - Země 13. května prodloužila uzavření hranic o další měsíc, tedy do 12. června. Vstup na polské území je aktuálně zakázán všem cizincům, tedy i občanům ČR, existují však různé výjimky. Polsko patří mezi bezpečné země, do kterých budou moci Češi od 15. června cestovat bez omezení.

Rakousko - Otevřelo všechny hraniční přechody s ČR, Slovenskem a Maďarskem o půlnoci 16. května. Kontroly kvůli covidu-19 jsou jen namátkové. Rakousko chce v půlce června otevřít hranice s Německem a Švýcarskem, ale také s Českem, Slovenskem a Maďarskem. O termínu pro otevření hranic s Itálií a Slovinskem rakouští představitelé zatím nehovoří.

Slovensko - Zatím nerozhodlo o úplném otevření svých hranic se sousedy, řekl dnes premiér Igor Matovič, který oznámil rušení jiných karanténních omezení. Od 27. května mohou Češi a Slováci mezi zeměmi cestovat bez nutnosti negativních testů na onemocnění covid-19 a bez karantény, pokud se vrátí zpět do své země do 48 hodin.

Chorvatsko - Země pro turisty neoficiálně otevřela hranice už 9. května. Příchozí museli prokázat, že země má na jejich příjezdu "hospodářský zájem". Chorvatský ministr vnitra Davor Božinović 16. května potvrdil, že rezervace ubytování v Chorvatsku opravňuje cizince ke vstupu do země a chorvatské hranice jsou tak prakticky pro turisty otevřené. Chorvatský premiér Andrej Plenković oznámil 28. května plné otevření hranic pro občany deseti zemí Evropské unie včetně Česka.

Itálie - Vláda 16. května oznámila, že ve snaze co nejrychleji obnovit cestovní ruch otevře hranice návštěvníkům ze schengenského prostoru 3. června. Nebude povinná dvoutýdenní karanténa.

Kypr - Agentura AP s odvoláním na kyperské ministerstvo dopravy 22. května informovala, že země od června povolí komerční lety z některých zemí s nízkým výskytem koronavirové nákazy. Od 20. června tak budou moci do řecké části tohoto středomořského ostrova i turisté z ČR, budou ale muset mít maximálně tři dny staré potvrzení o tom, že nejsou nakažení koronavirem.

Řecko - Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis koncem května oznámil, že Řecko zahájí letošní turistickou sezonu 15. června a od 1. července budou možné přímé mezinárodní lety do turistických destinací v zemi. Deník Kathimerini uvedl, že zdravotníci budou provádět testy na koronavirus na letištích.

Slovinsko - Slovinská vláda 15. května oznámila konec epidemie covidu-19 a otevření hranic se všemi sousedy, poté ale určitá omezení vrátila.

Španělsko - Španělsko s ohledem na klesající počty nově nakažených covidem-19 i zemřelých postupně ruší opatření, která zavedlo v polovině března. Premiér Pedro Sánchez 23. května oznámil, že jedna z nejvíce zasažených zemí otevře od července hranice turistům ze zahraničí. Vláda v Madridu poté oznámila, že turisté, kteří do země přijedou od 1. července, nebudou muset do karantény.

Turecko - Ankara plánuje zahájit turistickou sezonu už koncem tohoto měsíce a pro zahraniční turisty se chce otevřít v polovině června. Podle šéfa asociace cestovních kanceláří (TÜRSAB), jehož v 22. května citoval server Ahval, ale začnou zahraniční návštěvníci přijíždět ve větší míře až v září. Vláda jedná s asi 70 zeměmi o obnovení letů, které by do Turecka přivezly opět co nejdříve turisty.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) češi cestování hranice