Otevření hranic je tady. Kdy se Češi podívají po EU?

Česká státní hranice

Autor: stars24.cz, ČTK

1. června 2020 18:54

Češi se budou muset od 15. června prokazovat negativními testy na onemocnění covid-19 při návratu z Velké Británie a Švédska. Z dalších zemí Evropské unie budou moci přicestovat bez omezení, týká se to všech sousedních zemí včetně Polska i turistických destinací, jako jsou Řecko, Chorvatsko či Bulharsko. Vláda na dnešním zasedání schválila systém označující bezpečné země pro cestování, uvedl na twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Země jsou v systému rozdělené do tří kategorií značících nízké, střední a vysoké riziko. Češi mohou bez omezení cestovat do států v prvních dvou kategoriích. Cizinci přijíždějící do ČR se ale budou muset nadále prokazovat testem i při cestě ze středně rizikových zemí, do nichž patří Itálie, Španělsko či Francie.

Mezi bezpečné země dále patří podle systému schváleného kabinetem také Maďarsko, Norsko, Finsko, Švýcarsko nebo pobaltské země. Do středně rizikových států náleží dále Dánsko, Belgie, Nizozemsko či Irsko.

Čeští občané mohou v současné době bez povinnosti předkládat negativní test na koronavirus navštívit Slovensko, Rakousko a Maďarsko, musí se ale do 48 hodin vrátit zpět.

 

Témata: Česká republika hranice cestování EU