Druhá vlna koronaviru: Vláda má podle kritiků co zlepšovat! Bude plán?

Roman Prymula (druhý zleva) vedle ministra Vojtěcha

Autor: stars24.cz, ČTK

30. května 2020 10:36

Stát by se měl podle opozičních Pirátů připravit na podzimní druhou vlnu epidemie koronaviru. Zlepšit by měl zejména informování, ale i na pomoc domácí ekonomice a sociální pomoc. Piráti konstatovali, že Česko první vlnu zvládlo, musí se ale zlepšit, aby bylo připraveno před případným návratem epidemie či před lokálním šířením viru.

Prubířským kamenem, který ukáže, jak je vláda schopna postupovat, je pode místopředsedkyně strany Olgy Richterové stav v Karviné, kde se koronavirus rozšířil z dolů do města.

Podle předsedy Pirátů je třeba navýšit kapacity testování až na 30.000 testů za den. Navrhují také na základě příkladů ze světa zavést systém barevného rozlišení zón podle jejich rizikovosti. Posílit je třeba také zásobování ochrannými prostředky. Jejich nedostatek a rozdílné ceny v pozdějších nákupech během března a dubna chtějí Piráti podobně jako další opoziční strany podrobit vyšetřování zvláštní sněmovní komise.

Za jednu z největších chyb vlády Piráti označili chaotické informování veřejnosti během vyhlašování řady omezení. Předejít by tomu měla přehledná tabulka s kroky, které je třeba udělat při různých stupních šíření nákazy.

Piráti budou požadovat také zveřejnění vědeckých dat tak, aby se do analýz mohl zapojit větší okruh epidemiologů.

Z hlediska pomoci vláda podle Pirátů chybovala, když ošetřovné na děti, které zůstaly po zavření škol doma, nedostali lidé pracující na dohodu. Platit podle nich má, že nárok bude mít každý, kdo přispívá do zdravotního pojištění. V ekonomické sféře chyběla podle strany orientace na pomoc domácím firmám.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR Česká pirátská strana