Pendleři šíří nákazu? Názory se liší, teď se ale dočkali zastání!

Kvůli koronaviru se na státní hranice vrátily kontroly

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

21. května 2020 11:30

Senát se zastal přeshraničních pracovníků. Takzvaní pendleři bývají podle něj diskriminováni kvůli informacím, že mohou představovat možné riziko v šíření nového koronaviru. "Jsou vystavováni nevraživosti, neopodstatněné a neúnosné ostrakizaci a stavěni do neodůvodněně očerňujícího světla," stojí v dnešním usnesení horní komory.

Pendleři jsou nyní podle horní horní komory znevýhodňováni v různých oblastech běžného života. Předkladatel návrhu Miroslav Balatka z klubu Starostů mluvil o případech, kdy tito lidé měli problém s dostupnosti zdravotní péče i s umisťováním svých dětí do otevíraných mateřských škol a školek. "Stav je odrazem atmosféry ve společnosti. Pořádá se takový hon na čarodějnice," řekl Balatka.

Situace u školek podle něho nevychází od jejich zřizovatelů, ale spíš z tlaku rodičů ostatních dětí, kteří mají strach z dětí pendlerů. Situací u lékařů by se měla podle senátora zabývat lékařská komora. "Diskriminace jakékoli skupiny obyvatel, v tomto případě na základě práce vykonávané v zahraničí, je nepřípustná," zdůraznila horní komora.

Na hranicích se pendleři navíc setkávají při kontrolách s neodůvodněnými těžkostmi při výjezdech z Česka. Policisté po nich podle Balatky chtějí vedle občanského průkazu například negativní test na onemocnění covid-19 a případně i další dokumenty, což podle něho nemá oporu v zákonech.

Témata: hranice práce Senát ČR