Denní nárůst případů covidu-19 v ČR: Přibývá aktuálně nemocných!

Denní nárůst případů covidu-19 v ČR: Přibývá aktuálně nemocných!

Autor: stars24.cz, ČTK

18. května 2020 6:42

Počet případů nemoci covid-19 způsobované koronavirem v Česku v neděli stoupl o 20 na 8475. Je to nejnižší denní nárůst za více než týden. Čtvrtý den ale opět roste množství aktuálně nemocných lidí, tedy počet případů covidu-19 po odečtení vyléčených a zemřelých.

Počet lidí vyléčených z covidu-19 za neděli stoupl jen o jednoho na 5462 a přibyla dvě úmrtí nakažených koronavirem na celkových 298. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Denní nárůst počtu potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku v posledních dnech klesal. V neděli tak byl nejnižší za posledních osm dní. V posledních dnech ale zároveň výrazně klesl počet provedených testů, a to z více než 8700 v úterý 12. května až na zhruba 4200 v sobotu 16. května. Podíl nově zaznamenaných případů nákazy na množství testů proto vzrostl z úterního 0,52 procenta na sobotních 1,16 procenta. Počet testů a podíl nových případů za neděli ministerstvo zveřejní až dnes kolem 09:00.

O víkendu pak výrazně zpomalil i denní přírůstek vyléčených. Zatímco v předchozích dnech minulého týdne přibývalo denně lidí vyléčených z covidu-19 o desítky, v sobotu i neděli klesl nárůst na jednotky lidí. Poslední čtyři dny zároveň znovu roste počet aktuálně nemocných lidí s covidem-19. V neděli dosáhl 2715, takže od středy stoupl o více než stovku. Množství aktuálně nemocných předtím asi od poloviny dubna až do středy 13. května vytrvale klesalo.

Nejvíce dosud potvrzených případů nákazy je v Praze, a to 1965. V hlavním městě je také největší podíl případů nákazy na počet obyvatel. Na 100.000 obyvatel Prahy připadá zhruba 151 nakažených. Naopak v jižních Čechách evidují zhruba 28 nakažených na 100.000 obyvatel, což je nejméně v Česku.

První potvrzené případy nákazy koronavirem se v Česku objevily 1. března. První nakažený člověk zemřel o tři týdny později. S ohledem na příznivou epidemiologickou situaci vláda od konce dubna postupně uvolňuje opatření, kterými od března omezila volný pohyb a cestování, sdružování, podnikání, kulturu, sport, školní výuku a další aktivity. Další vlna uvolňování včetně nošení roušek venku má následovat 25. května.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) česko