Ošetřovné i po otevření škol, ale v jaké výši? Premiér promluvil!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

16. května 2020 15:55

Premiér Andrej Babiš (ANO) nemá pro rozpočet za zásadní, zda ošetřovné na hlídaní dětí po částečném otevření škol zůstane na 80 procentech základu příjmu, čí spadne zpět na 60 procent. Věc bude probírat Sněmovna. Babiš v rozhovoru pro server Blesk.cz uvedl, že klub nejsilnější vládní strany nemá zatím jednotný názor.

Na jedné straně je podle premiéra nespravedlivé, že by rodiče dětí z mateřských škol měli pobírat pouze nižší ošetřovné po kratší dobu, pokud se rozhodnou děti do školek neposlat.

"Na druhé straně je tu názor, že ošetřovné je tak vysoké, že za něj někteří lidé radši zůstanou doma," uvedl Babiš pro web blesk.cz s odkazem na informace, podle nichž část rodičů zvažuje, že děti z nižšího stupně do školy 25. května nepošle, protože by přišli o ošetřovné. Školní docházka bude do konce školního roku kvůli epidemii koronaviru dobrovolná. O provozu mateřských škol rozhodují jejich zřizovatelé.

"Diskutovali jsme to dlouho, ale rozhodne náš poslanecký klub," uvedl Babiš. Dodal, že pro rozpočet rozdíl mezi 80 procenty a 60 procenty základu příjmu není tak zásadní.

O ošetřovné kvůli zavřeným školám požádalo dosud 197.820 zaměstnanců a zaměstnankyň. Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) uvedla, že nárok na tuto podporu po otevření školských zařízení by mohlo rodičům zajistit doplnění úpravy do zákona o odkladu sociálních odvodů. O něm by dnes měla jednat Sněmovna. Podobný záměr v dolní komoře už před týdnem neuspěl.

Témata: ošetřovné děti Školství