Denní nárůst nakažených: Ve čtvrtek přibylo nejvíc případů koronaviru za květen!

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: stars24.cz, ČTK

15. května 2020 6:26

Ve čtvrtek přibylo v České republice 82 případů koronaviru. V květnu je to dosud nejvyšší denní přírůstek, celý měsíc se nicméně stále drží pod stovkou. Od začátku epidemie se nakazilo 8351 lidí, z nich se už 5241 vyléčilo a 293 pacientů s nemocí covid-19 zemřelo.

Dvě úmrtí připadají podle popůlnoční statistiky na webu ministerstva zdravotnictví na uplynulý den. Aktuálně se s nemocí potýká 2817 lidí.

Naposledy přibylo víc než sto nakažených poslední dubnový den, od té doby jich bylo méně než 80 a poslední týden denní přírůstek nepřekročil šedesátku. Jaký byl čtvrteční podíl nově odhalených nemocných mezi testovanými, bude jasné až po zveřejnění počtu testů kolem 09:00. Posledních 12 dní zůstával tento ukazatel s jedinou výjimkou pod jedním procentem.

V nemocnicích bylo posledních údajů 217 nakažených, z toho 42 pacientů bylo ve vážném stavu. Testů včetně opakovaných u stejného člověka bylo dosud provedeno téměř 335.000.

Z potvrzených případů nákazy je jich nejvíc v Praze - 1914, z toho víc než tisícovka už se vyléčila. V Moravskoslezském kraji dosud onemocnělo 1180 lidí. Na Vysočině a v Jihočeském kraji je případů nemoci nejméně, kolem 180.

V přepočtu na počet obyvatel je nejvíce zasažený Karlovarský kraj, kde připadá bezmála 148 případů na 100.000 lidí. Následují Praha a Olomoucký kraj. Nejlépe jsou na tom stále jižní Čechy, kde mají na 100.000 obyvatel zhruba 28 nemocných.

Hlavní město eviduje i nejvíce obětí, celkem 94, následuje Moravskoslezský kraj se 46 mrtvými. Dlouhodobě nejnižší je údaj u Zlínského kraje, počet zemřelých se tam během čtvrtka o jednoho zvýšil na dva. Dvě třetiny úmrtí připadají na lidi od 75 let, další pětina je ve věkové skupině 65 až 74 let. Dvě nejmladší oběti jsou ve věkové skupině od 25 do 34 let.

První tři případy koronaviru se v Česku prokázaly 1. března, první nakažený člověk zemřel o tři týdny později. Mimořádná opatření proti šíření epidemie, která dosud nebývalým způsobem omezila volný pohyb a cestování, podnikání, školní výuku, kulturu, sport a další aktivity, vláda od konce dubna postupně ruší či zmírňuje. Zároveň chystá plány pro případnou druhou vlnu epidemie.

V neděli skončí v Česku po víc než dvou měsících nouzový stav, řada omezení ale bude platit dál. Ministerstvo zdravotnictví dnes představí podmínky, za jakých se může obnovit další část provozů a služeb.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) česko