Češi od 25. května nebudou muset nosit roušky venku! Tady jsou podmínky!

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: stars24.cz, ČTK

11. května 2020 17:40

Lidé budou moci od 25. května chodit venku za určitých podmínek bez roušky. Vláda dnes vzala na vědomí změnu mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, řekl na tiskové konferenci ministr Adam Vojtěch (za ANO).

Nutné bude udržovat rozestupy více než dva metry. Už od úterý nebudou muset nosit roušky logopedi nebo účastníci přijímacích řízení na školách při rozestupu 1,5 metru a maximálně 15 osobách v místnosti.

Povinnost nosit roušky zůstává pro vnitřní prostory, prostředky veřejné dopravy, taxislužby a dále pro vnější prostory v případě, že se alespoň dvě osoby nacházejí ve vzdálenosti bližší než dva metry. Netýká se to členů domácnosti. "Řešíme v tomto přechodném kroku situace, kdy lidé jsou osamoceni někde na procházce, není nikdo v blízké vzdálenosti kolem nich. V takových případech nebudou muset nosit roušku, v ostatních ano," řekl Vojtěch.

Od úterý 12. května pak ministerstvo přidává do opatření výjimku pro účastníky přijímacích řízení a členů zkušebních institucí na školách, a také u účastníků státních zkoušek na vysokých školách při dodržení rozestupů nejméně 1,5 metru a maximálně 15 osobách v místnosti. Výjimku ministerstvo přidalo také pro pacienty a zdravotnické pracovníky, kteří nebudou muset mít roušku po dobu nezbytně nutnou při poskytování péče. Týká se to například logopedů.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula doplnil, že do budoucna vláda uvažuje o dalším rozvolnění povinnosti u specifických profesí v prostoru, kde je zvýšená teplota. "Totéž se týká nějakých specifických zdravotních indikací," uvedl.

Co se týče povinnosti nosit roušku ve vnitřních prostorách, podle Vojtěcha by opatření mělo trvat ještě nějaký čas. "To jsou skutečně rizikové provozy, kde se setkává velký počet lidí nablízko," řekl ministr v souvislosti s MHD nebo obchody.

Nařízení zakrývat si dýchací cesty bylo zavedeno 19. března. Použít je možné třeba roušku, respirátor, ústenku, ale také šálu nebo šátek, který brání šíření kapének od nositele, před případnou nákazou ho ale neochrání. Výjimku v nošení už mají například děti v mateřských školách nebo dětských skupinách, řidiči veřejné dopravy v uzavřených kabinách, členové domácnosti jedoucí v jednom autě, autisté, děti do dvou let nebo za určitých podmínek umělci provádějící autorské dílo.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR Adam Vojtěch (ANO)