PŘEHLED: Svatby, školy, obchody. Co vše bude od pondělí jinak?

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

10. května 2020 14:49

V pondělí se mohou po dvouměsíční pauze opět otevřít obchodní centra, venkovní zahrádky restaurací, ale také třeba kadeřnictví. Povoleny budou rovněž akce do 100 lidí, což se týká jak návštěv divadel, kin, galerií nebo muzeí, tak i mší, svatebních obřadů či sportovních tréninků.

Pro deváťáky a maturanty se otevřou školy. Vše bude možné jen za dodržení přísných hygienických pravidel. Seznam povolení je na webu ministerstva zdravotnictví. Další uvolnění v opatřeních, jež Česko zavedlo v březnu kvůli šíření koronaviru, vláda plánuje na 25. května.

Základní hygienická pravidla zůstávají beze změny. Povinná bude ochrana nosu a úst třeba rouškou, dodržování dvoumetrových rozestupů a pravidelná osobní hygiena a dezinfekce rukou. Například v kadeřnictví a holičství, kde je kontakt se zákazníkem těsný, musí mít kadeřníci zdvojenou ochranu dýchacích cest, tedy kromě roušky také například ochranný štít. Po každém zákazníkovi musejí prostory i nástroje dezinfikovat. V obchodních centrech, která v Česku ročně navštěvuje 300 milionů lidí, budou muset nadále zůstat uzavřeny stravovací provozy. Lidé si budou moci zkoušet po dezinfekci rukou oblečení i obuv.

Muzea a galerie musejí zajistit u vstupu možnost dezinfekce rukou a vyčlenit každému návštěvníkovi alespoň deset metrů čtverečních plochy tak, aby byly zaručeny bezpečné rozestupy. V kinech a divadlech bude obsazována každá druhá řada, diváci budou sedět nejvýše dva vedle sebe a od jiných lidí je oddělí jedno volné sedadlo. Konzumace nápojů ani potravin nebo jejich prodej zatím nebude možný. Některá muzea a galerie se otevřou až v úterý, protože pondělí je pro ně tradiční zavírací den. Provozovatelé kin většinou plánují otevírat a promítat, mnoho divadel včetně Národního divadla v Praze ale už do konce sezony hrát pro diváky nebude.

Částečně otevřeno mohou mít od pondělí i hospody či restaurace, vláda povolila otevřít alespoň zahrádky. Podle člena Národní ekonomické rady vlády Lukáše Kovandy přišly hospody či restaurace za uplynulé skoro dva měsíce o zhruba 23 miliard korun. Od pondělí tak sníží tempo, v jakém inkasují ztráty. Možnost vydávat nápoje či pokrmy přes výdajové okénko nebo rozvážkovou službou využil podle Kovandy jen zlomek zařízení.

Provoz také začne v některých školách. K přípravě na přijímací zkoušky se mohou od pondělí vrátit žáci devátých tříd a maturanti. Výuka může začít také v základních jazykových školách a provoz mohou obnovit i střediska volného času. Pro skupiny až 15 žáků se mohou otevřít základní umělecké školy. Obnovení provozu se ale bude v ZUŠ lišit. Některé se budou podle Asociace ZUŠ otevírat později, nebo se zatím neotevřou a budou pokračovat jen ve výuce na dálku. Záleží na možnostech škol.

K 11. květnu skončí tak pracovní povinnost uložená studentům závěrečných ročníků zdravotnických oborů. V zařízeních, v nichž dosud pracovali, mohou zůstat jako dobrovolníci či na pracovní dohodu. Na území ČR budou také moci vstupovat s negativním testem na koronavirus občané zemí mimo EU, a to kvůli sezonním pracím. Od pondělí bude zrušen zákaz mezinárodní osobní dopravy. Dopravci ale s opětovným provozováním spojů do zahraničí vyčkávají, klíčové budou především podmínky cestování do dalších sousedních států. RegioJet hodlá od středy jezdit do Drážďan a Berlína, brzy chce obnovit i spojení do Vídně. Od pondělí mohou otevřít také herny a kasina. Sportovci budou také moci trénovat na venkovních i vnitřních sportovištích za účasti až stovky osob, povolené budou také sportovní akce do stovky lidí a bez přítomnosti diváků. Ty ale budou začínat postupně.

S plánem rozvolňování opatření souhlasili epidemiologové, za nejvíc rizikové považují otevření obchodních center. Pokud by se situace začala zhoršovat a počet pozitivně testovaných na koronavirus by narostl na 400 za den, nastalo by podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha zbrzdění. V posledních dnech se počet případů nákazy denně drží pod stovkou, denní maximum bylo 27. března 373 případů. Další fáze rozvolnění připadá na 25. května. Počítá se s otevřením hotelů nebo vnitřních prostor stravovacích zařízení. Povoleny by mohly být také hromadné akce s účastí do 500 lidí a na první stupeň základních škol se budou moci vrátit žáci ve skupinách maximálně po 15.

Povinnost nosit roušku bude platit dál. Orientačně od poloviny června by ji lidé nemuseli mít při pobytu venku, povinné by zůstaly v MHD, případně dalších uzavřených prostorech. Podle Vojtěcha bude nutné zvážit nošení roušek na veřejnosti velmi pravděpodobně na podzim a v zimě s nástupem respiračních nákaz.

Co vše je od pondělí povoleno?

všechny provozovny v nákupních centrech nad 5000 m čtverečních (s výjimkou provozoven stravovacích služeb); provozovny nad 2 500 m čtverečních (v nichž nebyl zakázán provoz); provozovny stravovacích služeb s prodejem přes výdejní okénko a v rámci venkovních (letních) zahrádek; holičství a kadeřnictví, manikúry, pedikúry, masáže, kosmetické služby a podologie; muzea, galerie a další podobná zařízení; divadelní, hudební, filmová a další umělecká představení, sportovní, kulturní, náboženské, spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění, výstavy, slavnosti, poutě, přehlídky, cirkusy, ochutnávky, trhy a veletrhy, vzdělávací akce, oslavy, a to jak veřejné, tak soukromé, s účastí nepřesahující ve stejný čas 100 osob; organizovaný trénink profesionálních i amatérských sportovců na venkovním i vnitřním sportovišti s účastí nejvýše ve stejný čas 100 osob; hromadné akce ve venkovních i vnitřních prostorách s účastí nejvýše ve stejný čas 100 osob; svatby s účastí nejvýše ve stejný čas 100 osob; bohoslužby s účastí nejvýše ve stejný čas 100 osob; možnost přípravy žáků a studentů SŠ, konzervatoří a VOŠ ve školách na závěrečné/maturitní zkoušky a absolutoria - žáci nebo studenti musí tvořit skupiny nejvýše 15 žáků; možnost přípravy žáků 9. ročníku základní školy na přijímací zkoušky na střední školu, přičemž docházka není pro tyto žáky povinná a tito žáci musí tvořit skupiny nejvýše 15 žáků; osobní účast žáků/studentů na vzdělávání ve školách při zdravotnickém zařízení poskytovateli zdravotních služeb; střediska volného času za splnění podmínky přítomnosti nejvýše 15 účastníků ve skupině; osobní přítomnost studentů při studiu na vysoké škole za účasti nejvýše 15 studentů ve skupině - toto omezení se netýká klinické a praktické výuky a praxe; osobní přítomnost žáků na výuce na základních uměleckých školách a jazykových školách s právem státní jazykové zkoušky za účasti nejvýše 15 žáků ve skupině; prezenční výuka ve školách při dětských domovech se školou, výchovných a diagnostických ústavech; osobní přítomnost osob na vzdělávání v jednoletých kurzech cizích jazyků s denní výukou za účasti nejvýše 15 osob ve skupině.

Témata: Česká republika Obchody Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)