Kdy otevřou školy? Žáci se vrátí už v pondělí!

Školství

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. května 2020 15:05

Nejednotně obnoví od pondělí školy v omezeném režimu svou činnost na základě rozhodnutí vlády o uvolnění opatření proti koronaviru. Docházka bude dobrovolná pro společné skupiny nanejvýš 15 žáků či studentů.

V základních školách se jí budou moct účastnit žáci devátých tříd a ve středních školách žáci závěrečných ročníků. V omezené míře pro skupiny maximálně 15 lidí budou moct obnovit svou činnost i základní umělecké školy, jazykové školy a vysoké školy.

K 11. květnu bude obnovena také činnost zájmových kroužků mládeže, a to v počtu do 15 osob. Do provozu se vrátí i školy při dětských domovech se školou nebo při výchovných a diagnostických ústavech.

Klasická výuka se ale ve většině škol v pondělí neobnoví, pokračovat budou i s výukou na dálku. Například v Masarykově základní škole v pražských Klánovicích, kterou vede předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý, budou mít žáci devátých tříd dvě hodiny dvakrát týdně. Výuka pro ně začne ve středu, další bude v pátek. Přihlásily se na ni zhruba tři čtvrtiny žáků devátých tříd. Černý takový zájem nečekal. Někteří z přihlášených podle něj ani nepůjdou k přijímacím zkouškám, ale motivací pro docházku do školy pro ně je hlavně touha vidět opět spolužáky, řekl ředitel.

Dodal, že situace v jednotlivých školách se může lišit. Někde třeba mohou mít deváťáci prezenční výuku denně. Záležet podle něj bude i na tom, co si škola může dovolit s ohledem na prostorové a personální možnosti. Připomněl, že 25. května by se základní školy měly otevřít pro skupiny po nanejvýš 15 žácích z prvního stupně.

Různá bude zřejmě i příprava maturantů ve středních školách. Některé školy připravily zvláštní rozpisy pro prezenční konzultace k maturitním předmětům, jiné počítají s tím, že budou v kontaktu s maturanty nadále hlavně na dálku. Studenti se budou moct konzultací účastnit dobrovolně. "Kolik jich hodlá přijít, to zatím nevím. Jsou rozepsáni ve skupinách a bude to záležet na nich," řekla ČTK předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová, která řídí pražské Gymnázium nad Štolou.

Témata: Školství Školství