Kim Čong-un je mrtev? Takhle dopadli lidé, kteří to tvrdili!

Severokorejský diktátor Kim Čong-un

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

7. května 2020 15:49 | Aktualizováno: 8. května 2020 22:25

Zprávy o úmrtí Kim Čong-una, které v minulém týdnu zveřejnila média po celém světě, se ukázaly být nepravdivé poté, co se vůdce KLDR opět objevil na veřejnosti. Na jihu poloostrova je šířili hlavně přeběhlíci ze severu, kteří se teď musí omlouvat.

Dva vysoce postavení přeběhlíci ze Severní Koreje Thae Yong-ho a Ji Seong-ho vynesli na svět spekulace o chatrném zdraví vůdce Korejské lidově demokratické republiky (KLDR) Kim Čong-unovi, ale severokorejská média v sobotu vysílala ceremoniál, kde vůdce překypuje zdravím, informuje The Guardian.

Thae Yong-ho, bývalý severokorejský velvyslanec ve Velké Británii, nyní čerstvě zvolený do parlamentu v Jižní Koreji, se omluvil poté, co uvedl, že vůdce byl pravděpodobně natolik nemocný, že zemřel. „Jsem si vědom toho, že se ode mě očekávají přesné analýzy v otázkách Severní Koreje. Všem se omlouvám,“ uvedl ve svém prohlášení Thae.

Druhý severokorejský přeběhlík Ji Seong-ho, který je zvolený do jihokorejského parlamentu za opozici, uvedl v pátek pro agenturu Reuters, že dostal informace o vůdcově smrti, ale zdroj nemůže prozradit a že si je na 99 % jistý, že vůdce zemřel po operaci srdce. V prohlášení, ve kterém se omlouval za šíření nepravdivých informací, uvedl, že jako veřejná osobnost se musí chovat opatrně v případě takto silných výroků.

Rozhořčení ze strany parlamentu dospělo k tomu, že někteří politici žádali o vyloučení obou přeběhlíků z parlamentu. Jiova politická strana uznala jeho výroky za neopatrné, ale zároveň kritizovala vládnoucí politickou stranu za podněcování nenávisti vůči Jiovi a Thaemu. Vláda Jižní Koreje vyzvala k opatrnosti ohledně spekulací o zdraví Kim Čong-una, protože nic nenasvědčuje tomu, že je vůdce vážně nemocný nebo mrtvý.

Témata: Kim Čong-un Severní Korea (KLDR)